TCR bilans na evropskom tlu (2): Vesnić među najuspešnijim vozačima

Foto: Petr Fryba

U TCR Sprint takmičenjima na evropskom tlu dobili smo 60 različitih pobednika među vozačima.

Naravno moramo da spomenemo i TCR pobednice, Šveđanku Mikaelu Olin-Kotulinski u TCR šampionatu Skandinavije i Mišel Halder u TCR šampionatu Nemačke.

U spisku pobednika očekivali smo i našeg Dušana Ducu Borkovića. Nažalost umesto pobede priredio nam je razočaranje – isključen je iz daljeg takmičenja. Njegovo ponašanje prema konkurentima ocenjeno je kao neprimereno. Duca za to nema opravdanja, jer mu je to bila druga sezona u TCR Evropa, tako da je znao u šta se upušta. Mikel Askona, sa kojim je Borković imao kompromitujući sukob prošle godine, strpljivo i mudro je sakupio dovoljno bodova i uz jednu pobedu osvojio prošlogodišnji šampionat TCR Evropa, a ove sezone upisao se među pobednike jedne WTCR trke i u toj seriji takmičenja, u Portugalu.

Ipak, Srbija nije ostala bez pobednika, i to četvorostrukog, u TCR šampionatu Istočne Evrope. To je Milovan Mikica Vesnić koji je mudrom vožnjom, pa čak i uz malere na koje nije imao uticaja (pucanja gume), stigao i do šampionske titule među vozačima, a njegov tim takođe i u konkurenciji ekipa.

Da spomenemo i pobedu Tijerija Nevila, četvorostrukog svetskog reli vicešampiona, koji je na svojoj premijernoj TCR trci u Nemačkoj pobedio kao gostujući, vozač doduše van konkurencije zvaničnog plasmana i osvajanja bodova. Bez obzira što je vozio automobil istog proizvođača kao na reliju, uspeh je ogroman. Vozač svetske klase se još jednom dokazao.

Najuspešniji startni brojevi u “Evropi” su #4 sa 9 pobeda ispred startnih brojeva #11 i #24 sa 8 i #19 sa 7 pobeda
Broj pobeda uz pomoć kojih su vozači osvojili titule dat je u sledećoj tabeli.

Kupra je i u titulama šampiona među vozačima nadmašila Hjundai sa 5:3.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − 14 =