TCR Evropa na Pol Rikaru: Startuje 26 vozača iz petnaest zemalja u sedam brendova automobila

Novo takmičenje pod imenom TCR Evropa, koje praktično nasleđuje Evropski kup turing automobila, samo bez pokroviteljstva FIA počinje ovog vikenda na stazi Pol Rikar u Francuskoj.

Za prvu rundu prijavljeno je 26 vozača u čak sedam brendova automobila. Startnu listu čine vozači koji dolaze u ovo regionalno takmičenje iz osam zemalja, a njih 11 su već osvajali različite TCR titule.

“Veoma smo zadovoljni jer je nova evropska serija potpuno otelovljenje TCR filozofije. Takmičari dolaze iz osam različitih serija, a veliki broj njih je već ovenčan titulama TCR šampiona”, prokomentarisao je promoter serije Paulo Fereira.

Listu vozača čine već verzirani piloti u kombninaciji sa mladim talentima.

Najiskusniji i najpoštovaniji od svih jesu oni koji su proteklih sezona vozili TCR Internacionalnu ili druge srodne serije visokog profila. Takvi su Stefano Komini (šampion 2015, 2016), Žan-Karl Verne (prvak 2017), Džoš Fajls (dvostruki prvak TCR Nemačka i šampion Bliskog Istoka), Kris Rihard (osvajač ETC kupa 2016), Atila Taši (viceprvak Internacionalne serije 2017) i Dušan Borković (osvajač trka u TCR Internacionalnoj seriji i pobednik ETC kupa 2015).

U njihove prve izazivače spadaju ljudi kao što su Nikola Baldan (šampion TCR Italija), Fransisko Mora (dvostruki prvak Portugala), Fransisko Abreu (osvajač TCR Iberiko), Igor Stefanovski (dvostruki evropski prvak na brdu, ETCC takmičar), Žilijen Briše (osvajač Pežo i Seat kupova), za njima i mnogi drugi.

TCR Evropa okupila je brojne mlade nade turing trka. Nekolicina tinejdžera tu je stigla direktno iz kartinga i junior formula. Šestorica učesnika imaju manje od 20 godina, a najmlađi je Ris Bar (17). Čak 15 od 26 pilota još nema 30 godina.

Zastupljeni brendovi na Pol Rikaru biće Audi, Kupra, Honda, Hjundai, Pežo i Folksvagen, njima se u poslednji čas priključio i Subaru, koji je konačno završio proces homologacije, a voziće ga Komini.

Sezona počinje u petak, prvim polučasovnim treningom od 12 časova i drugim od 17.50. Kvalifikacije će biti vožene u subotu od 9.55, a prva trka je na programu u 14.40. Druga trka vozi se u nedelju od 15.50. Prenosa će biti na Jutjub kanalu TCR serije.