TCR koncept napravio prvi proboj u Japanu

Japanska endurans serija Super Taikju (Super Taikyu) od ove sezone je otvorila novu i posebnu klasu za TCR automobile, zahvaljujući čemu je koncept Marčela Lotija pustio koren u još jednoj zemlji.

Za prvi takmičarski vikend, koji se održava 2. aprila na stazi Tvin ring Motegi, prijavljena su četiri automobila TCR specifikacije, dva “audija RS 3 LMS” i dve “honde sivik tajp R TCR”, a njihova klasa nosiće ime “ST-R”.

Zvaničan naziv biće promenjen u “ST-TCR” od druge runde na pisti Sugo, dok se od trećeg Super Taikju vikenda na Suzuki očekuje i nastup “folksvagen golfa GTi TCR”.

“Ovaj sporazum omogućila je činjenica da obe strane imaju isti cilj – da promovišu i razvijaju klijentsko trkanje u turing automobilima”, izjavio je Harumi Kuvajama, generalni sekretar organizatora japanske serije. “U procesu širenja Super Taikju serije, drago nam je što ulazimo u ovakvo partnerstvo, nastojaćemo da uspostavimo još čvršće veze i da našu seriju učinimo globalno popularnom.”

TCR promoter Marčelo Loti imao je čime da se pohvali: “Uspostavljanje klase za TCR automobile u Super Taikju seriji još jedan je cilj koji smo ostvarili. Osnovali smo tri regionalna i nacionalna prevenstva – TCR Azija, Kina, Tajland – a ovaj sporazum nam pomaže da dospemo i u Japan, koji je važno automobilsko tržište i gde se nalaze veliki proizvođači automobila.”

“Automobili TCR specifikacije već su pokazali izuzetne performanse i pouzdanost u različitim endurans serijama i verujemo da će u Super Taikju iznenaditi i mnoge japanske ljubitelje auto-sporta”, dodao je Loti.

Super Taikju – popularno nazvan S-Tai – je japanski odgovor na 24 sata Nirburgringa i VLN seriju. Nastao je 1991. godine, važi za najmasovniju endurans seriju u Japanu, a po značaju je drugi u zemlji, iza Super GT šampionata.

Serija ima devet klasa – od ove godine i TCR i GT4. U tolikom šarenilu mesto pronalaze i GT3 i turing automobili bliski standardnim produkcijskim, modeli koji su bezmalo tek izašli iz prodajnog salona. Šampionat promoviše timski sport i posade sa više članova, profesionalaca i amatera. Sve trke voze se na vreme, od onih koje traju po tri sata, pa do “superenduransa” od devet sati.

Super Taikju kalendar 2017.
Runda 1: Tvin ring Motegi (dve trke od 3h20′) 1-2. april
Runda 2: Sportsland SUGO (dve trke po 3h) 29-30. april
Runda 3: Suzuka (4h) 10-11. jun
Round 4: Autopolis (dve trke od po 3h) 15-16. jul
Round 5: Fudži spidvej (9h) 2-3. septembar
Round 6: Okajama (dve trke od po 3h) 14-15. oktobar

U endurans serije ili takmičenja u kojima su još ranije otvorene zasebne TCR klase spadaju: 24H serija, 24H TCE serija, ADAC 24H Nirburgring, VLN endurans šampionat Nirburgring, 1006 kilometara Palange (Litvanija) i 1000 kilometara Permua (Estonija).