TCR Nemačka ovog vikenda dobija šampiona: Enstler, Pročik, Langefeld ili Halder?

Foto: Gruppe C Photography

Od samog početka sezone znalo se da će TCR Nemačka u 2018. dobiti novog šampiona, ali niko nije mogao da pretpostavi da će finale biti ovako neizvesno i da će se u njemu za tron boriti čak četvorica pilota.

Na poslednjoj rundi o prestižnoj kruni odlučuju Engstler, Pročik, Langefeld i Halder, piloti četiri brenda – Hjundaija, Opela, Audija i Honde. Na preostale dve trke – 13. i 14. u sezoni – za raspodelu je ostalo još 85 bodova, a razlike su na istorijskom minimumu: od prvog do trećeg je samo 11 poena.

Osim u vozačkoj, nemačka serija dobiće nove prvake i u timskoj i ruki konkurenciji (Honda ruki čelendž).

Na stazu u Baden-Virtembergu kao vodeći u generalnom dolazi 18-godišnji Luka Engstler iz Hjundai tima Engstler sa 349 poena. Tinejdžer iz Vigenzbaha imao je vikend iz snova na Zahsenringu, upisao je maksimalnih 85 poena (dve pobede, pol-pozicija) i za sobom ima niz od tri vezane pobede.

Tako je Luka i izbio na vrh, promena tehnike očigledno nije zakasnela i bila je ispravan potez, a vozač “hjundaija” sada ne bi da dopusti da mu čelo tabele bilo ko preuzme. “Ja ću uložiti sve snage, daću sve od sebe i onda ćemo videti šta će iz toga proizići”, poručuje Engstler. “Realan sam i znam koliko će biti teško, ali bih naravno bio ponosan ako bi šampionski pehar pripao meni.”

Prvi pratilac je austrijski veteran, 42-godišnji Harald Pročik u “opel astri” sopstvene ekipe. Viceprvak TCR Nemačka 2016. ima 344 boda, i želi da se i njegova reč čuje u presudnom četvoromeču: “Lepo je što dolazim u Hokenhajm da bih se borio za naslov. Ja ne mogu da kalkulišem, zato će mi pristup biti sličan kao na trci: želim da izvučem maksimum. Nadam se da nam staza leži bolje nego Zahsenring.”

Foto: Gruppe C Photography

Na trećem mestu nalazi se Holanđanin Nils Langefeld, pilot “audija” tima Rejsing 1, vlasnik 338 poena. Tridesetogodišnjak je mnogo očekivao od Zahsenringa, bio je na krug i po od značajne pobede, ali i pored tamošnjeg poraza nadu nije izgubio.

“Protekli vikend bio je krajnje napet, ali se na kraju pretvorio u veliko razočaranje. Bilo je uzbudljivo i opet će biti uzbudljivo. Stižemo na Hokenhajm sa zaostatkom od 11 poena, ali ja i dalje verujem u konačnu pobedu”, ističe Langefeld.

Najzad, u krug pretendenata spada i 22-godišnji Majk Halder, prošlogodišnji viceprvak serije. U njegovom slučaju zaostatak je već ozbiljniji i iznosi 62 boda, ali ga konkurenti ne smeju potceniti ne samo zbog matematičkih mogućnosti: 22-godišnji vozač “honde sivik” tima Honda Saksonija osvojio je najviše pol-pozicija u sezoni i pet puta je izlazio na podijum, od toga dva puta na najviši stepenik.

Tenzija će biti i u ruki klasifikaciji. Protagonisti su 17-godišnjaci Luk Vankmiler u “opelu” i Maks Hese u “audiju”. Bez šansi nije ni prva dama serije, 19-godišnja Mišel Halder. Treća u poretku debitanata, ona se takmiči za volanom “kupre”. Vodeću dvojicu razdvaja samo pola boda, Halderova zaostaje 12,5, a zamah je na njenoj strani: na Zahsenringu je oba puta slavila u ruki kategoriji. Za raspodelu u Honda ruki čelendžu ostao je još 21 bod.

Na Hokenhajmringu se očekuje učešće tridesetak takmičara, a apsolutni debi upisaće Švajcarac Žilijen Apotelo u “kupri TCR” sa DSG menjačem, koji izvodi prve korake na turing sceni.

Superuzbudljiva završnica TCR Nemačka vozi se od 21. do 23. septembra po rasporedu koji donosimo na kraju teksta. Trke se mogu gledati na strimovima na platformama SPORT1.de i adac.de/motorsport, kao i na ADAC Fejsbuk stranici i Jutjub kanalu.

trening 1 – petak, 09:00
trening 2 – petak, 13:05
kvalfikacije Q1 i Q2 – petak, 17:35,
trka 1 – subota, 12:10
trka 2 – nedelja, 14:50