TCR Nemačka se ovog vikenda trka na Mostu

Foto: Gruppe C Photography

Među brojnim TCR šampionatima koji ovog vikenda nastavljaju ili započinju svoje sezone nalazi se i onaj donedavno najprestižniji, nemački.

Druga runda TCR Nemačka vozi se u Češkoj republici, na autodromu Most, a najavljeno je učešće šest brendova: Audija, Kupre, Honde, Hjundaija, Opela i Folksvagena.

Sezona je pre tri sedmice otvorena na Ošerslebenu, gde su pred 25.000 gledalaca trke osvajali Majk Halder s “hondom” i Anti Buri u “audiju”. Kako je trijumfu u Brandenburgu dodao i jedno drugo mesto, Halder u Češku dolazi kao lider šampionata, sa prednošću od 7 poena nad prvim pratiocem, Maksom Heseom u Engstlerovom “hjundaiju”.

Buri je prvi vozač sa upisanim pobedama u svakoj sezoni TCR Nemačka. Posle Ošerslebena, on je treći u generalnom, a branilac naslova Harald Pročik, od ove godine pilot “hjundaija”, zauzima četvrto mesto.

„Na Ošerslebenu nije moglo da bude mnogo bolje. Mi razmišljamo od trke do trke, jer je sezona dugačka. Radujem se trkama i izazovu koji predstavlja Most”, poručio je Halder, koji je na prošlogodišnjem nastupu u Češkoj jednom izašao na drugi stepenik podijuma.

Njegova sestra Mišel Halder ima još lepše uspomene na Most 2018. Tada kao pilotesa “kupre”, ona je na cilj trke 2 stigla kao druga, dok je pobednik bio gostujući domaći vozač Petr Fulin. Kako Čeh nije imao prava da osvaja bodove, 19-godišnjoj Nemici je upisana puna kvota od 40 poena za pobedu i ona je prva i jedina dama kojoj je to uspelo.

„To je bilo sjajno iskustvo koje će mi uvek ostati u sećanju”, kazala je Mišel, koja ove godine vozi “hondu”. „Definitivno sanjam o tome da još češće izlazim na podijum, razume se da bi jedan u Mostu bio bi baš dobra stvar!“

Runda u Češkoj je skoro domaća pilotu “opel astre TCR” Stivu Kiršu i braći Dominiku i Marselu Fugelu, koji se trkaju u “hondama”. Sva trojica dolaze iz Hemnica, koji je od Mosta udaljen 90 kilometara.

Na drugom takmičarskom vikendu TCR Nemačka startovaće i 21-godišnja Jesika Bekman. Šveđanki je domicilna serija TCR Evropa, u kojoj vozi “hjundai” ekipe Target kompetišn. Za gostovanje u nacionalnom prvenstvu neće menjati tehniku, ali će na Mostu pilotirati “hjundaijem” tima Engstler, onim koji kao VIP auto menja vlasnika iz runde u rundu i u bodovnom smislu je transparentan.

„Veoma mi je drago zbog ove šanse, na nju nisam računala”, ispričala je ambiciozna Jesika. „Bila sam iznenađena kad sam dobila tu ponudu. Stazu Most doduše još ne poznajem, ali mi je cilj da se vozim pri vrhu.“

U juniorskom poretku serije, zvanično nazvanom Honda čelendž, vodi 17-godišnji Britanac Bredli Berns, koji je na Ošerslebenu osvojio obe trke u klasi. Ostrvljanin je dobar prijatelj dvostrukog šampiona TCR Nemačka Džoša Fajlsa, koji mu je neretko i savetodavac, a u apsolutnoj konkurenciji zauzima visoko peto mesto.

TCR program na Mostu u petak podrazumeva dva polučasovna treninga (9:30 i 13:05) i kvalifikacije (17:05). U subotu se vozi prva trka (11:45), a u nedelju druga (11:35).

Trke drugog vikenda TCR Nemačka mogu se pratiti na strimovima na platformama SPORT1.de, adac.de/motorsport, na Fejsbuk stranici šampionata i na adresi youtube.com/adac.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 − thirteen =