TCR panorama 2019: Dobićemo 19 šampiona i 240 osvajača trka

Photo Thomas Fenetre / DPPI

Ove godine u globalnom kalendaru TCR takmičenja održaće se jedan svetski kup, 5 kontinentalnih i regionalnih i 13 nacionalnih šampionata (ne računajmo serije u kojima je TCR jedna od više takmičarskih klasa).

Najviše trka imaće Svetski kup – WTCR, 30 sprintova u 10 takmičarskih vikenda.

U kontinentalne/regionalne TCR šampionate spadaju TCR Evropa i TCR Istočna Evropa, dva za koja smo izuzetno zainteresovani jer će u njima učestvovati i vozači iz Srbije.

Slede TCR Azija i već završeni TCR Bliskog istoka, u kome je šampion postao Rene Minih (honda sivik) pobedivši na svih 6 trka.

Prvi put se ove sezone vozi i kontinentalni brdski TCR šampionat u kome će na svakom od šest takmičenja biti jedan pobednik na osnovu zbira dva bolja „prolaza“ stazom.

Od nacionalnih šampionata, završen je TCR Malezija. Prvak Luka Engstler (hjundai) pobedio je na pet od ukupno šest trka.

Voziće se još i šampionati Australije, Amerike, Britanije, Beneluksa, Italije, Nemačke, Iberijskog poluostrva, Skandinavije, Rusije, Kine i Japana.

U tabeli se vidi da će se održati 240 trka i da ćemo dobiti 19 šampiona.

Očekujemo da neki od srpskih učesnika postigne neki zapažen rezultat u nekoj od trka šampionata Istočne Evrope u kojoj se eventualno pojave.