TCR trening 1: Afanasjev ispred Kortalsa i Kominija

Piloti TCR Internacionalne serije izvezli su prvi polučasovni trening na čuvenom Spa Frankoršampu, a najbrži krug u vremenu 2:34,914 postavio je Sergej Afanasjev u “seat leonu” Kraft-Bambu Lukoil tima.

Ruski trkač je svoj rezultat ostvario u poslednjem jurišu na štopericu i zasad je jedini koji je 7 kilometara dugačak krug u Ardenima vozio ispod 2:35”.

Drugo, gotovo šest desetinki sporije vreme, delo je lokalnog trkača i bivšeg WTCC učesnika Pjer-Iva Kortalsa, takođe u “seatu”, a treći rezultat zabeležio je aktuelni prvak serije Stefano Komini u “VW golfu” Leopard rejsinga.

2016-2016-Estoril-Practice-Plasman prve petorice zaključili su Pepe Oriola u “seatu” i Žan-Karl Verne u “folksvagenu”, dok je šestu poziciju zauzeo Dušan Borković, kao najbolje rangirani vozač B3 rejsinga sa zaostatkom od 1,355 sekundi za Afanasjevom.

Tokom prvih petnaestak minuta treninga borbu na vrhu vodili su piloti Kraft-Bambua Afanasjev i Oriola, sa tandemom Leopard rejsinga Komini – Oriola. U top 5 se zatim umešao Kortals, a na 8,5 minuta do kraja i Borković, koji je Spa Frankoršamp vozio u svojoj WTCC sezoni 2014.

U konačnom redosledu, automobili VAG grupe okupirali su prvih šest mesta i odlično su se pokazali u prvoj vožnji u Belgiji. Najbolje rangirani trkač “honde sivik” bio je sedmoplasirani Aku Pelinen. Njegove kolege iz tima Kevin Glison i Đani Morbideli završili su kao dvanaesti i šesnaesti.

Džejms Neš se u poslednjem brzom krugu dovezao do osmog mesta, a top 10 finiš obezbedili su i Atila Taši i Džimi Klere, potonji na debiju sa “pežoom 308” Sebastijan Leb rejsinga. Drugi vozač automobila sa znakom lava, Gregori Gilver, bio je petnaesti.

2016-2016-Estoril-Practice-Nezavidne plasmane postigli su puleni Likvi moli tima Engstler: Mihail Gračov dospeo je tek do 14. mesta, a Gruzin Kadžaja bio je najsporiji od svih učesnika treninga, 4,110 sekundi iza najbržeg. Na sesiji je startovalo 17 trkača, dok Loris Hezemans jedini nije ni izlazio na pistu – bio je odsutan zbog obaveza na fakultetu!

Trening je vožen po svežem vremenu – temperatura asfalta iznosila je 9,4 stepena, a vazduha 13,5 stepeni, uz vlažnost od 41%.

Kao referencu dodajemo podatak da je najbrži WTCC kvalifikacioni krug na Spa Frankoršampu 2014. izvezen u vremenu 2:23,497.

TCR-trening-1