TCR trening 2: Morbideli na vrhu, opel napreduje

Najbrži krug od 2:01.381, koji je Đani Morbideli izvezao na poslednjem pretkvalifikacionom treningu u Monci nije nikakvo iznenađenje, ali peta pozicija Fernanda Monhea u „opel astri OPC“ već zaslužuje da se tako nazove.

Morbideli je bio najbrži na svim dosad održanim sesijama italijanske runde TCR serije, a ovoga puta prvi pratioci bili su mu vozač Kraft-Bambuovog „seata“ Pepe Oriola (+0.712) i timski kolega iz Vestkousta Kevin Glison (+0.784). Četvrto mesto zauzeo je Sergej Afanasjev (+0.784). Očigledno, prilazak Morbideliju na manje od 7 desetinki zasad je nemoguća misija za sve njegove suparnike, vozili „sivike“ ili „leone“.

23.05.2015 - Gianni Morbidelli (ITA) Honda Civic TCR, West Coast RacingU Kampos rejsingu su u petak tvrdili da nisu sigurni kome će poveriti kokpit svog ovog vikenda jedinog aktivnog „opela“, pa su se i na testovima i na treninzima odlučili na snagu iz sopstvenih redova. Fernando Monhe zabeležio je peto vreme na treningu 2, 0.990 sekundi lošije od Morbidelijevog. Kako „astra OPC“ nijednom u sezoni nije dobacila tako visoko, to govori da su barem neke od falinki automobila dovedene u red, a nije zgoreg primetiti da se Monhe odlično snalazi posle godine i po turing apstinencije.

Drugi u generalnom, Pepe Oriola, primetio je: „Dobar timski rad, iako smo morali da vučemo jedni druge u zavetrini da bismo postizali brze krugove, ali to je ovde u Monci deo igre. Auto je u redu, ali ima još prostora za poboljšanja, iako će nam biti teško da popravimo vremena, jer će temperatura tokom dana rasti.“

23.05.2015 - Pepe Oriola (ESP) SEAT León, Team Craft-Bamboo LUKOIL 23.05.2015 - Fernando Monje (ESP), Opel Astra OPC, Campos RacingMonhe je za preko dve sekunde popravio svoj rezultat sa treninga 1, i to bez asistencije timskog kolege, loveći zavetrimu suparnika. „Vrlo dobar rezultat“, prokomentarisao je Kamposov pulen. „Od početka je osećaj u automobilu dobar, maksimalna brzina je dobra, potisak je minimalan, ali imamo problem sa zadnjim delom koji malo beži u krivinama. Izveli smo neke promene na set-apu i pokazalo se da su delovale.“

Pošto je Davide Roda jutros bacio Zengeov „leon“ na krov u krivini Lezmo 2, mađarska ekipa ostala je sa jednim upotrebljivim automobilom za Italiju, onom koji vozi Žolt David Sabo.

Roda, Zengo Motorsport Andrea Belicchi (ITA) SEAT León, Target Competition
Target i Kraft-Bambu ponovo su u uvežbavali timski rad, sečenje vazduha i vožnju u zavetrini. U toj akciji bilo je i grešaka, pa je trio vozača plavo-belih „seata“ u formaciji Nikjer – Komini – Beliki silazio u šljunak na krivinama Lezmo i Askari.