Testira i BMW: “M4 GT3” prešao više od 12.000 kilometara

Meseci koji dolaze biće završni i ključni period razvojne faze novog GT aduta Bavarskih motornih radionica, modela “BMW M4 GT3”.

Očekuje se da će on biti homologiran u septembru, a da će 2022. godine stupiti na trkačku scenu i voziti za pobede i titule u GT serijama, u rukama i režiji klijentskih timova i partnera BMW M motorsporta.

Ne tako davno, sada već bivši šef BMW motorsporta Jens Markvart pomenuo je i mogućnost da se “M4 GT3” s privremenom homologacijom takmiči i na nekoj od DTM rundi u 2021, ali ta teza kasnije nije razrađivana.

Kako god išlo sa mogućom DTM kampanjom, nova perjanica u gami BMW M motorsporta je od početka godine provela nekoliko nedelja na test vožnjama na španskim stazama Monteblanko i Almerija. Neposredna operativna uloga u razvoju poverena je BMW timu RMG, koji će u 2021. nastaviti testiranja na pisti, a izvešće i prve trkačke nastupe.

Auto je već prešao više od 12.000 kilometara, što je ekvivalent vremenu dužem od 60 sati provedenom na pisti. Na njegovoj povoznosti i pouzdanosti radili su brojni BMW vozači, a u programu sarađuju BMW M motorsport, BMW M GmbH i kolege iz serijskog razvoja BMW grupe, čija se probna postrojenja koriste.

To podrazumeva i vazdušni i klimatski tunel, dinamometarske stolove i opitne uređaje na kojima se ispituju celo vozilo i njegove komponente i mere performanse, vibracije, efikasnost i otpor kotrljanja. Koristi se i akustični tunel BMW grupe, radi merenja buke i razvoja prigušivača u skladu s dozvoljenim nivoom buke koju “M4 GT3” sme da proizvede.

Martovski testovi na Almeriji bili su posvećeni trkačkim simulacijama, endurans turama i isprobavanju guma različitih marki na kojima će se nova BMW GT sprava trkati. Za volanom su se smenjivali Nemci Martin Tomčik i Jens Klingman, te Britanac Nik Jeloli.

U prethodnim probama učestvovala su i druga iskusna i poznata imena iz BMW pula, Augusto Farfus, Marko Vitman, Bruno Spengler, Šeldon van der Linde i Džesi Kron.

Bavarci tvde da u direktnom upoređenju s prethodnikom, modelom “BMW M6 GT3”, “M4 GT3” već pokazuje značajna poboljšanja u područjima označenim kao ključna za ovu fazu razvoja.

To podrazumeva željeno značajno sniženje troškova tokom životnog ciklusa vozila, kao i obima posla na njegovom održavanju. Isto važi i za povoznost, obezbeđenu i za profesionalce i za trkače-amatere, po suvoj pisti i na kiši. Prioritet je jednostavno rukovanje, što se odnosi i na vozače i na timove koji ovaj model odaberu za svoje sportske kampanje.

Inženjeri BMW M motorsporta prvi put su obezbedili mogućnost promene većine parametara elektronike direktno iz automobila, bez potrebe da se on povezuje s laptop računarom. Izmene u poslednji čas u kontrolnim sistemima ili senzorima mogu se obaviti preko višenamenskog volana i samim tim su brže i jednostavnije za izvođenje.

Klingman je istakao da je auto prešao mnogo krugova i pokazao se zabavnim na pisti, pa dodao: “Veoma se lako vozi i ponaša se konzistentno, što pozitivno deluje na potrošnju guma. Napredovali smo u razvoju mnogih sistema. Prirodno, još mnogo stvari treba srediti, ali dolazimo do odgovora na mnoga pitanja i upitnike neprekidno zamenjujemo uzvičnicima.”

“Kako sam auto samo jednom vozio po mokrom, test u Almeriji kao da mi je bio prvi”, kazao je Tomčik. “Bili smo zaista dobro pripremljeni i sve je prošlo fantastično, uz vrlo malo izuzetaka. Uživao sam u vožnji i osećaj je veoma pozitivan.”

Komentar je imao i Jeloli: “Kao vozač koji se poslednjih godina takmičio na mnogo trka vozeći “BMW M6 GT3”, odmah sam primetio koliko će “BMW M4 GT3” biti veliki skok napred. Isprobavali smo i performanse i konzistentnost, uvežbavali smo pitstopove i proveravali sisteme. “BMW M4 GT3” je išao dobro na svim markama guma koje smo isprobali, na buduće trkačke nastupe gledam s velikim samopouzdanjem i ne mogu da ih dočekam.”

Testiranja “BMW M4 GT3” biće nastavljena tokom aprila i maja.