Timska strategija Tojote koja je pošla naopako (VIDEO)

Vozači Tojota tima Argentina Esteban Gerijeri i Matijas Rosi privukli su najviše pažnje na desetoj rundi argentinske Super TC2000 serije na autodromu San Huan, ali iz potpuno pogrešnih razloga.

Piloti “korola” Gerijeri i Rosi startovali su iz prvog reda i u samoj završnici finalne trke vikenda, držali su dvostruko vođstvo ispred Fakunda Čapura u “pežou 408” i Fakunda Ardusa u “renou fluans”.

Tim je naredio Gerijeriju da propusti Rosija, jer ovaj mnogo bolje stoji u generalnom i ima realne šanse da se bori za naslov.

Tojoti je takav ishod bio utoliko važniji što je lider prvenstva, vozač “ševrolet kruza” Agustin Kanapino izbačen iz trke kada ga je u bezumnom nasrtaju torpedovala “fijat linea” Hosea Manuela Ursere. Kanapino je ostao bez poena na San Huanu i bitka za sezonsko zlato naizgled je ponovo otvorena.

Incident Ursera-Kanapino, koji je stavio tačku na nastup obojice vozača, možete videti ovde:

Kada je video da mu se Gerijeri ne sklanja s puta, Rosi je uzeo stvar u svoje ruke, i, reklo bi se očajnički, napao timskog kolegu na finalnoj krivini u pretposlednjem krugu. “Korole” su se dotakle, što je poremetilo ritam obojice vozača, ali je mnogo skuplje koštalo Rosija, jer ga je obišao Čapur.

U punom zamahu, pilot “pežoa” je do karirane zastave napao i Gerijerija, ali je presudio foto-finiš: “tojota” je trijumfovala sa prednošću od svega 31 hiljaditinke. Rosi je jedva odbranio treće mesto od agresivnog Ardusa, kome i četvrta pozicija na cilju nije loše poslužila da se učvrsti kao drugi u generalnom.

Prva četvorica vozača na cilju stala su u manje od pola sekunde, a kako je izgledala dramatična završnica trke na San Huanu, prikazuje sledeći video.

Dario Ramonda, šef oficijelnog tima Tojote osuo je paljbu na Gerijerija, iskritikovao je njegov profesionalizam i spremnost da postupi prema uputstvu, označivši ga kao krivca što je ekipa “izgubila sve šanse da se bori za titulu”: “Upozorili smo Estebana da usporava Matijasa i da se Čapur približava. Neozbiljno bi bilo da mu je prepustio vođstvo u poslednjem krugu, možda Esteban oseća da neće nastaviti s nama 2017. i zato je ovo uradio.”

“Performansama “korole” sam vrlo zadovoljan, ali imali smo komplikovanu situaciju sa Estebanom”, požalio se Rosi. “Znao sam šta mu je ekipa naredila i zato sam čekao. U poslednjim krugovima pitao sam ekipu šta da radim, a oni su me obavestili da im Gerijeri nije rekao šta namerava da učini. Zato sam pokušao da ga prođem i to se završilo udarcem.”

“Neželjeni pobednik” Gerijeri u svoju odbranu je kazao: “Tokom trke primio sam naredbu tima da Rosi treba da pobedi. Nameravao sam da ga propustim onda kada sam to smatrao za potrebno, jer prihvatam timsku strategiju. Propustio bih ga na cilju, podigao bih nogu s gasa, ali Matijas je rešio da napadne ranije i to nije prošlo dobro. Desio se taj nesrećni manevar i zato ova pobeda ima i gorak i sladak ukus. Zamisao je bila da završimo kao prvi i drugi, sa Rosijem napred, ali nismo mogli da pobedimo obojica. Nažalost, osećam da ekipa nema poverenja u mene.”

0186

U generalnom plasmanu vodi Kanapino sa 182 boda, sledi ga Arduso sa 164, a Rosi zauzima treće mesto sa 137,5 poena. On je još u igri za titulu, ali ga boli mogućnost da će mu na kraju sezone nedostajati upravo bodovi sa minulog takmičarskog vikenda.

Do kraja šampionata biće vožene trke na stazama General Roka (6. novembar) i Kordoba (27. novembar).

10. runda STC2000, finalna trka, San Huan, top 10
1. Esteban Gerijeri (tojota korola) 34 kruga za 52:50.846
2. Fakundo Čapur (pežo 408) +0.031
3. Matijas Rosi (tojota korola) +0.428
4. Fakundo Ardusso (reno fluans) +0.457
5. Marijano Verner (pežo 408) +2.337
6. Emilijano Spataro (reno fluans) +2.992
7. Leonel Pernija (reno fluans) +3.427
8. Matijas Milja (tojota korola) +4.473
9. Norberto Fontana (ševrolet kruz) +4.855
10. Damijan Fineski (pežo 408) +5.214