Tompson umesto Miniha u Slovačkoj!

THOMPSON James (gbr) Lada Vesta team Lada sport portrait ambiance during the 2015 FIA WTCC World Touring Car Race of Morocco at Marrakech, from April 17 to 19th 2015. Photo Jean Michel Le Meur / DPPI.

Nepunih godinu dana pošto je neslavno udaljen iz trkačke postave Lada sporta, Džejms Tompson vraća se u Svetski šampionat turing automobila kao zamena za Renea Miniha u timu Minih motorsport.

Dvostruki BTCC šampion i osvajač ETC kupa 2010. na Slovakija ringu će preuzeti kokpit “ševrolet RML kruza” nemačke ekipe, pošto će Minih u to vreme učestvovati na prvoj rundi Svetskog relikros prvenstva u “seat ibici RX”.

“Drago nam je što Džemjs Tompson dolazi u naš tim, on je turing legenda, ima dve BTCC titule i osvojio je četiri WTCC trke”, istakao je menadžer Minih motorsporta Dominik Grajner.

77 MUNNICH René (ger) Chevrolet Cruze RML team All Inkl.com Munnich Motorsport action during the 2016 FIA WTCC World Touring Car Championship race of Paul Ricard, Le Castellet, France from April 1 to 3 - Photo Jean Michel Le Meur / DPPI
Foto: Jean Michel Le Meur / DPPI

Tompson je bivši fabrički WTCC vozač Alfa Romea, Seata i Lade. Njegov povratak u svetski turing zasad je jednokratna avantura, dogovorena samo za Slovačku, ali je ostavljena mogućnost još ponekog starta u prilikama kada se u Minihovom programu preklope turing i relikros kalendar.

“Džejmsu će biti najvažnije vreme na stazi, da vozi i upozna auto”, rekao je Grajner. “Što se tiče trka, nadamo se da će mu njegovo ogromno iskustvo pomoći da oba puta prođe kroz cilj na dobrim pozicijama. U ovom trenutku, u pitanju je samo jedan nastup, ali se Reneov WRX kalendar još nekoliko puta preklapa sa WTCC-om tokom sezone. Videćemo kako će vikend u Slovačkoj proteći.”

Grajner je dodao da Minihu nije bilo lako da se opredeli između Slovakija ringa i relikrosa u Portugalu, ali je prevagnula činjenica da portugalska WRX runda otvara relikros sezonu i da nemački tim tamo želi da prikaže dve “ibice RX” sopstvene izrade. Minih će se vratiti u kokpit “kruza” na WTCC rundi na Hungaroringu.

Tompson se poslednji put trkao u Marakešu sredinom aprila 2015, a poslednji WTCC trijumf zabeležio je još 2008. za volanom privatne “honde akord”.