Top 5 u Slovačkoj, pobeda na Muđelu, vikend iz snova “alfa romeo đulijete”

Photo François Flamand / DPPI.

Ferarisove “alfa romeo đulijete” za sobom imaju fantastično uspešan vikend: auto je došao do prvih bodova u Svetskom kupu turing automobila, a na nacionalnoj pozornici upisao je i četvrtu pobedu.

Po rezultatima šeste WTCR runde na Slovakija ringu nikada se ne bi reklo da se ni “alfa”, ni Mulzan rejsing, ni njegovi piloti Fabricio Đovanardi i novajlija Kevin Čekon, tu nikada ranije nisu takmičili.

Bez ijednog poena u prethodnih pet vikenda, “đulijete” su u Slovačkoj stizale do bodova u dva od tri izvezena sprinta.

Niz je otvorio veteran Đovanardi, senzacionalnim petim mestom u trci 1, u kojoj je u direktnim dvobojima savladao “honde” Toma Koronela i Jana Erlahera. Ta pozicija postala je i jeste najbolji WTCR rezultat “alfe” otkako je serija osnovana.

U trci 3 Đovanardi se ponovo istakao: neko vreme je vodio bitku za najniži stepenik podijuma sa Frederikom Fervišom, a na cilj je dospeo sedmi. Jedno mesto ispred rangiran je njegov mlađi kolega Čekon, i to na svom prvom vikendu u turing automobilu.

Pozitivan rezultat zabeležen je i u nastupu “alfi” na rundi TCR Italija na Muđelu. “Đulijeta” je osvojila i svoju četvrtu trku u nacionalnoj seriji, ovog puta zaslugom Edoarda Kapela i tima Oto motorsport. Kapelo je ušao u bodove već u subotnjem sprintu, a u nedelju je pobedio, iskoristivši inverzni startni raspored, ali i održavši za sobom “hjundai” Nikole Baldana.

S druge strane, Ferarisov stariji klijent, ekipa V-ekšn i Luiđi Ferara imali su malerozan vikend i upisali su samo jedan bod. Osvajač tri trke u dosadašnjem toku šampionata i najbrži na drugom treningu u Muđelu, pilot iz Barija je vodio u trci 1, ali je odustao zbog problema s kočnicama. Ostavši bez poena u nedelju, Ferara je izgubio vođstvo i pao je na drugo mesto u vozačkom poretku.

Ferarisov šef operative, Mikela Čeruti, opisala je protekli vikend kao jedan od najuspešnijih u istoriji automobila koji je njena firma izradila: “Naše “alfe” su bile u akciji širom Evrope. WTCR rezultat bio je senzacionalan. Znali smo da za tu stazu imamo dobru osnovu, ali su nam Fabricio i Kevin doneli ogromnu radost sa tri rezultata u poenima.”

“Timu Mulzan predstoji mnogo posla tokom leta, nastavićemo da se trudimo i pripremaćemo se za sledeća takmičenja, uključujući WTCR rundu krajem septembra.”

 “U TCR Italija i dalje zauzimamo dominantnu poziciju. Pobedili smo s ekipom Oto motorsport i Edoardom Kapelom, u njihovom tek drugom izlasku na stazu s našim automobilom. Sezona je još duga i biće vremena da Ferara nadoknadi zaostatak nastao na Muđelu. Ta staza nam teoretski nije odgovarala, ali smo na njoj zabeležili još jedan uspeh.”