Top ran “subaru” u januaru testira za mušterije u Italiji

“Subaru TCR” ponovo će se pojaviti na pisti u prvim nedeljama januara, kada njegov tvorac, tjuner Top ran, planira da organizuje test dan za timove zainteresovane da se njime trkaju u turing prvenstvu Italije.

U TCR Internacionalnoj seriji “subaru” je dva puta startovao u Singapuru, najveću kilometražu je napravio na rundi na Buriramu, dok mu je vikend u Makauu upropastio i sasekao kvar. Ipak, auto je bio zapažen već i zato što je kao troprostorna limuzina neuobičajen za takmičenje u kojem su se svi ostali konkurenti opredelili za hečbek formu. Potencijalnim mušterijama nudi se po ceni od 98.000 evra.

Osim na međunarodnom, Top ran namerava da potraži klijentelu i na domaćem terenu, pošto će TCR klasa od 2016. biti glavna u potpuno preoblikovanom italijanskom šampionatu na krugu.

Alain Menu (SUI) Subaru STi TCR, Top Run Motorsport“Nova nacionalna serija probudila je veliko interesovanje i nekoliko je timova, i to prvorazrednih, ispoljilo zainteresovanost za naš automobil”, objašnjava Antonio Anjelo, tehnički direktor tima Top ran. “Oko 15. januara organizovaćemo test dan na Muđelu i sve ćemo ih pozvati da im priredimo prvi kontakt s autom.”

Fabrički WRX STI protagonista je trka izdržljivosti na Nirburgringu Nordšlajfe, ali se u TCR izdanju pojavio tek kada je Top ran preuzeo na sebe obavezu da stvori takav automobil. Šef tehnike italijanskog tjunera otkrio je kako je do toga došlo i ispričao dodatne detalje o nastanku TCR “subarua”, u čije se najjače strane ubrajaju svojstva šasije i kriva snage i obrtnog momenta.

“Sve je zapravo zasnovano na našoj vezi sa sportskim odeljenjem Subarua, koja datira iz 2004. godine. Reli je već dugo daleko od bilo kakvog oficijelnog programa marke, a jednog dana nam je Marčelo Loti opisao TCR kategoriju i predložio da uđemo u nju, i zbog toga što je Subaru brend veoma moćan u Aziji. Počeli smo, ali nam je sve bilo komplikovanije nego drugima. U poređenju s ostalim, auto je prilično veliki, rođen je i projektovan za pogon na svim točkovima. Preprojektovali smo transmisiju i stvorili je iznova, samo za prednji pogon. Morali smo da preraspodelimo mase, sve u svemu, nije bilo jednostavno.”

2015-2015 Singapore Friday---51 Luca Rangoni_18 2015-2015 Singapore Race2---51 Luca Rangoni_88“Prve testove izveli smo sa Lukom Rangonijem, on je ispoljio veliki entuzijazam i ubeđen je u vrhunske kvalitete motora. Zadovoljan sam što radimo sa Rangonijem, on je sjajna osoba i veliki profesionalac, sarađivali smo još u vremenima Superstars serije, kada je vozio “mercedes”.

“Bili smo spremni za debi na završnim rundama TCR Internacionalne serije, ali auto nažalost nije na vreme stigao u Singapur. U Makauu je Alan Menu izvezao samo jedan krug na treningu, a onda je kapitulirao motor. Možda je to bila sreća u nesreći, kada se uzme u obzir da su zbog udesa učesnici u trkama desetkovani. S druge strane, u Makauu je trebalo da isprobamo najnovije evolucije, nova prednja i zadnja ramena i nove amortizere.”

2015-2015 Buriram Race1---52 Alain Menu_114
“U svakom slučaju, prvi pokazatelji su nam doneli olakšanje – auto ima izvanredan potencijal i odlično se ponaša”,
ističe Anjelo. “Dobro oslobađa snagu, ima puno konja i obilje obrtnog momenta. U TCR Internacionalnoj seriji performanse su veoma ujednačene, razlike su minimalne i vozač može da učini mnogo. Auto bi trebalo da bude pouzdan.”

“Nema sumnje da je u ovom trenutku “seat” referenca. “Leon” je brz i jako pouzdan, prešao je mnogo i mnogo kilometara. Zbog toga u januaru i idemo na Muđelo, tamo se Luka Rangoni poslednji put trkao sa “seatom” i otud ima sve referentne podatke. Auto će se vratiti u Italiju 11. januara (iz Makaua) samo ćemo morati da zamenimo motor i ništa više – spreman je.”