Treća runda Superautomobila odložena zbog pandemije

Treći takmičarski vikend Australijskog šampionata superautomobila, Tasmanija supersprint, trebalo je da bude vožen 10. i 11. aprila na stazi Simons Plejns.

Međutim, organizator serije bio je prinuđen da ga pomeri za nedelju dana (novi termin je 17/18. april) zbog pojave novih slučajeva zaraze virusom korona u državi Kvinslend.

Njen glavni grad Brizbejn sa širom okolinom uveden je u karantin, a druge države Komonvelta Australija primenile su dodatne mere kontrole i ograničenja na svojim granicama.

U te države spada i Tasmanija, sada zatvorena za svakoga ko je boravio u područjima Kvinslenda u kojima su zabeleženi novi slučajevi infekcije.

Tom merom direktno je pogođena ekipa Tripl ejt, čije je sedište u Brizbejnu, ali ona utiče i na timove Dik Džonson rejsing i Met Stoun rejsing, bazirane u gradu Gold Koust u Kvinslendu.

Sve tri ekipe (potonje dve preventivno) planirale su da pre uvođenja graničnih restrikcija, što znači do kraja dana, napuste matičnu državu i pređu u Novi Južni Vels. Tamo će provesti naredne dve nedelje, a zatim otputovati dalje na jug, na Simons Plejns trkalište na ostrvu Tasmanija.

“U svetlu trenutne situacije s kovidom-19 u Brizbejnu, Superautomobili su doneli preventivnu odluku da odlože dolazeći Tasmanija supersprint za nedelju dana”, piše u saopštenju organizatora serije.

“Runda će biti održana tokom vikenda 17/18. aprila, a sve već nabavljene ulaznice ostaju važeće i odnosiće se na novi datum.”

“Kao što je bio slučaj od izbijanja kovid-19 pandemije, osoblje Superautomobila i trkački timovi će se tokom putovanja i održavanja takmičenja pridržavati svih pravila koja propiše vlada.”

“Superautomobili se zahvaljuju navijačima na stalnoj podršci i izvinjavaju zbog mogućih neprijatnosti. Radujemo se što ćemo u nedeljama koje dolaze svima moći da poželimo dobrodošlicu na siguran trkački vikend u Tasmaniji.”

Mark Horsburgh / Red Bull Content Pool

Velike su šanse da se tri tima iz Kvinslenda neće vraćati kućama odmah posle Tasmanija supersprinta.

Naime, četvrta runda šampionata vozi se na Bend motorsport parku u Južnoj Australiji, a ta država na svojim granicama primenjuje slične protokole kao Tasmanija i ne dozvoljava ulazak osobama iz šireg područja Brizbejna.

Stoga bi moglo da se desi da Tripl ejt, DJR i Met Stoun rejsing moraju da ostanu na putu sve do posle 8/9. maja, kada se održavaju trke na Bend motorsport parku.

Tek da bi se stekla predstava o kojim se brojevima ovde radi, u državi Kvinslend dosad je potvrđeno 1.467 zaraženih, sprovedeno je oko 2,2 miliona testova, aktivan je 71 slučaj, a 6 osoba je preminulo.

Superautomobili su prošle godine već imali sličnu situaciju, ali u mnogo većim razmerama. Različite mere i ograničenja koje su na svojim granicama primenjivale različite države Australije prinudile su timove iz Viktorije da na putu provedu period duži od 100 dana, kada se pogoršala epidemiološka situacija u Melburnu.