Turkington izabran za Nacionalnog vozača godine na Ostrvu

Aktuelni i četvorostruki šampion Britanskog prvenstva turing automobila, severnoirski automobilista Kolin Turkington, izabran je za Nacionalnog vozača 2019. godine u Velikoj Britaniji.

Ovo laskavo priznanje trkaču iz Portadauna je pripalo na osnovu glasova čitalaca magazina Autosport, u čijoj režiji mu je i dodeljeno.

Pilot “BMW-a” Vest Sari rejsinga osvojio je četvrtu titulu BTCC prvaka 2019. i time se po broju naslova u najvažnijoj seriji na Ostrvu izjednačio sa dotle usamljenim rekorderom Endijem Rauzom.

Turkington je vođstvo u generalnom preuzeo na trećoj rundi šampionata, voženoj u maju na Trakstonu. Njegova bodovna prednost povremeno je bivala značajna, ali je do trona ipak stigao u dramatičnim okolnostima.

Na finalnoj rundi na Brends Heču postao je prvak tek u poslednjoj, tridesetoj trci sezone, i to uz puno sreće. Startovao je sa začelja kolone i dočepao se šestog mesta, ali mu to ne bi vredelo da se najljući rivali i nesuđeni novi šampion Den Kamiš nije slupao dva kruga pre kraja, kada su na njegovoj “hondi sivik” otkazale kočnice.

Titulu 2018. Kolin je osvojio izvezavši stabilnu kampanju s konstantno visokim plasmanima, ali uz samo jednu trkačku pobedu. Godina 2019. izgledala je potpuno drugačije, i zahvaljujući odličnom tempu debitantskog modela “BMW 330i M sport”.

Turkington je u tom automobilu trijumfovao pet puta; u tom segmentu uspešniji je bio samo njegov WSR kolega Endrju Džordan, koji je šest puta ispijao pobednički šampanjac, ali je na tabeli šampionata ipak klasifikovan kao drugi, sa 2 boda zaostatka.

Prvi put je Kolin izabran za Nacionalnog vozača godine 2014, a priznanje za 2019. primio je uz sledeći komentar: “Moram da se zahvalim timu, bili su neverovatni ove godine, dok smo u “BMW-u” imali neverovatan automobil.”

“Pobedili smo 11 puta (kao tim – prim.), a borba za titulu je u tipičnom BTCC maniru vođena do poslednjeg vikenda. Bilo mi je olakšanje što sam osvojio naslov, hvala Vest Sari rejsingu koji mi je dao automobil za taj rezultat.”

Birajući Nacionalnog vozača godine, čitaoci Autosporta mogli su da glasaju za trkače iz Britanskog turing prvenstva, Britanskog GT šampionata, ili sa FIA F3 nivoa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × 2 =