Turkington u 2019. brani BTCC titulu sa Timom BMW

Kolin Turkington i Tim BMW ostaju zajedno i u 2019. godini i zajedno će braniti titule prošle sezone osvojene u Britanskom šampionatu turing automobila.

Automobilista iz Alstera je 2018. osvojio svoj treći BTCC naslov sa ekipom Vest Sari rejsing, koja na Ostrvu sprovodi zvanični BMW turing program. U sezoni je imao jednu pobedu, ali i 10 podijuma – više od bilo kog drugog vozača – i ostvario je 15 top 5 plasmana vozeći “BMW 125i M sport”.

U međusezoni se nagađalo da bi trkač iz Portadauna mogao da pređe u Svetski kup turing automobila, ali je sada izvesno da će 2019. jurišati na četvrtu BTCC vozačku krunu, čime bi izjednačio postojeći rekord. Turkington će to učiniti u neizmenjenom okruženju, što će i Vest Sari rejsingu i BMW-u olakšati potencijalnu odbranu ekipne, odnosno proizvođačke BTCC titule.

Najsvetlija poglavlja svoje karijere Kolin je ispisao sa timom WSR. U njegovim “BMW” modelima izveo je BTCC debi u sezoni 2002. i osvojio sve svoje titule (2009, ’14, ’18), kao i četiri od pet privatničkih naslova. Pobedio je na 46 trka u najvažnijoj seriji na Ostrvu, što ga stavlja na peto mesto svih vremena, uz to je 133 puta stizao do podijuma, zabeleživši i 17 pol-pozicija i 52 najbrža kruga.

Njegov timski kolega u 2019. biće Tom Olifant, kome je 2019. druga BTCC sezona.

Turkington je prokomentarisao nastavak saradnje sa Vest Sarijem i BMW-om: Titula iz 2018. definitivno mi je bila jedna od najboljih. Meni je takvo postignuće uvek cilj, da budem najbolji što mogu i u životu i u auto-sportu.”

“Sjajno je što sam trostruki šampion, ali ja uvek želim mnogo više, a trkanje s Timom BMW u Britanskom prvenstvu daje mi priliku da to i ostvarim. Sada se pitam kako mogu da se poboljšam u idućoj sezoni i postanem bolji vozač.”

“Uzbuđuje me i posvećenost BMW-a, koja mi je omogućila da ostanem u jednom od najpoželjnijih sedišta u globalnom turing trkanju i sa ekipom koja nastavlja da postavlja standarde. Ovo je pravo mesto za mene, želimo da zajedno pravimo istoriju. Ovde sam najsrećniji, s ljudima kojima verujem, a kada sam srećan, tada i postižem rezultate”, poručio je branilac BTCC naslova.

Prethodna dva puta, Turkington je napuštao WSR pošto bi postajao BTCC prvak, a o sada promenjenoj situaciji govorio je direktor ekipe Dik Benets: Izuzetno mi je drago što će Kolin s nama braniti svoju titulu, a to će Vest Sari rejsingu omogućiti da prvi put nosi startni broj 1 na BTCC automobilu. U podjednakoj meri sam ponosan što je BMW odlučio da nastavi da podržava naš program.”

“Kolin je jedan od najboljih turing vozača na svetu i s nama je proveo najveći deo svoje karijere, pa smo ovde stvorili okruženje koje svakome omogućuje da se pokaže u svom najboljem izdanju. Globalno, ne mogu da se setim nijednog proizvođača koji je u turing trkama postigao više od BMW-a, zato je našoj ekipi velika čast što ostajemo povezani i 2019. Mi smo u proteklih deset sezona osvojili deset titula, sve sa BMW automobilima. Nastavak njihove podrške odraz je njihovog verovanja da naš tim može da obavi posao kako treba.”

Nova BTCC sezona, 62. u istoriji šampionata, startuje 6. aprila na Brends Heču.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × 4 =