U Australiji se vozi Bend Supersprint: Može li “mustang” do prve pobede od septembra 2020?

Četvrta runda Australijskog šampionata superautomobila vozi se ovog vikenda na Bend motorsport parku, pod zvaničnim nazivom Bend supersprint.

Dosad je u prvenstvu 2021. izvezeno osam trka i sve su osvojili vozači “holden komodora”.

Zapravo, piloti šampionskog “ford mustanga” nisu slavili duže od 220 dana, upravo od poslednjeg dolaska karavana šampionata na Bend motorsport park (kraj septembra 2020).

Tada je slavio Kameron Voters i ispostavilo se da je to bila poslednja pobeda Plavog ovala u prošloj godini, ali i uopšte. “Mustang” je 2020. šesnaest puta prvi prošao kroz cilj, a osim Votersa, slavili su i Skot Meklohlin (13 puta), te Džek Le Brok i Fabijan Kultard po jednom.

Od septembra prošle sezone, za pobede zna samo “holden komodor”. Niz već ugašenog brenda počeo je u oktobru na Bathurstu 1000, koji su trijumfalno okončali Šejn van Gisbergen i Gart Tander.

Van Gisbergen je zatim u ovoj sezoni napravio niz od šest uzastopnih pobeda, a Holdenovu seriju nastavili su Džejmi Vinkap i Čaz Mostert na Tasmanija supersprintu.

Mark Horsburgh / Red Bull Content Pool

Ipak, Bend motorsport park važi za stazu koja odgovara “mustangu”, koji je na njoj osvojio 7 od 10 voženih trka. Tu je pet puta slavio Meklohlin (naslovna fotografija), po jednom Kultard i Voters.

Format Bend supersprinta 2021. podrazumeva tri sprint trke od po 24 kruga, a svaka uključuje obaveznu zamenu guma.

Startna rešetka prvog, subotnjeg sprinta biće određena u trodelnim eliminacionim kvalifikacijama, čije runde traju po 10 minuta.

U nedelju se, jedna za drugom, voze dve 10-minutne kvalifikacione sesije. U obema će učestvovati svi takmičari i prema njihovim rezultatima biče popunjene startne rešetke za trke 2 i 3.

Broj takmičara za ovu priliku raste: umesto redovna 24, na predstojećem vikendu će ih biti 26. Pridošlice su Tomas Rendl u “mustangu” Tickford rejsinga i Kurt Kostecki u “holdenu” Vokinšo Andreti junajteda. Oba trkača imaju status vajldkard učesnika.

Ekipa Tripl ejt ima dvojicu vozača na prva dva mesta u generalnom: Van Gisbergen je lider sa 139 bodova više od timskog kolege Vinkapa.

Na tabeli slede Mostert i i Voters, čiji zaostaci iznose 165, odnosno 202 poena.

Runda na Bend motorsport parku donosi maksimalno 315 bodova, po 100 za svaku osvojenu trku i po 5 za svaki izvezeni najbrži krug.