Urutija: Kuću sam napustio s 14 godina i dugo sam čekao na ovakvu situaciju

Motorland Aragon je u subotu bio igralište Lynk&Co Cijan rejsinga.

Njegovi trkači osvojili su pol-pozicije za sve tri trke finalnog vikenda Svetskog kupa turing automobila, a svi plavi automobili bili su među 10 najbržih. Samim tim, porasli su izgledi da se u nedelju osvoji dupla kruna, vozački i timski naslov.

Zablistao je ovogodišnji WTCR ruki Santjago Urutija, koji je izborio idealna startna mesta za trke 1 i 3, dok će Ivan Miler krenuti prvi u drugom sprintu, onom sa parcijalnom inverzijom rešetke.

“Sve je danas išlo kako smo želeli, osvojio sam dve pol-pozicije, a Ivan onu s inverzijom!”, kazao je Urugvajac, koji je u subotu bio najbrži na oba treninga, u Q1 i Q3 rundi kvalifikacija, a prvo mesto izmaklo mu je samo u Q2 sesiji.

“Dirljivo je što sam dospeo do vrha, a pol-pozicija je veoma važna. Ogromno hvala svima u ekipi i svima koji su verovali u mene. Ovo je godina rasta i učenja. Dugo sam čekao da dođem u ovu situaciju, kuću sam napustio kad mi je bilo 14 godina i stigao sam dovde. Pred nama sutra stoji ogroman zadatak, sada na njega preusmeravamo pažnju.”

Do ovog vikenda Urutija nije imao nijednu WTCR pol-poziciju, a sada ne samo što je vlasnik dve, već je zahvaljujući pripadajućim bodovima skočio na peto mesto u generalnom plasmanu. Prošlog vikenda na Motorlandu on je sve tri trke završavao na podijumu, ali u šampionatu zasad još nema nijednu pobedu.

Lider serije Jan Erlaher odlično se pokazao u kvalifikacijama i na sve tri runde bio je među petoricom najbržih. U Q3 fazi bio je drugi, upisao je vredne bodove i prednost u šampionatu dodatno povećao na 31 poen, u situaciji u kojoj se može osvojiti još 75.

Photo Frédéric Le Floc’h / DPPI

“Ovo je bila stvarno dobra sesija i njom sam superzadovoljan. Uspeli smo da osvojimo sve tri pol-pozicije i zajedno smo stvorili zaista dobre uslove za finalne nedeljne trke”, istakao je Erlaher, koji već posle prvog od tri sprinta može do WTCR titule za 2020. godinu.

“Ja sam svoj najbolji krug vikenda izvezao baš u Q3 i definitivno sam srećan. Uvek govorim da je jedini pritisak onaj u gumama, ali sad shvatam da ga ima i drugde. U ovakvim uslovima nije lako voziti slobodno i opušteno. Mi smo slobodni da se kvalifikujemo gde god želimo, tako da je Santi bio potpuno slobodan da forsira i smesti auto na pol-poziciju!”

I Ted Bjerk je obezbedio ulazak u najbržih pet, da bi u toj rundi postigao četvrto vreme. On je pre dve nedelje na Aragonu zabeležio prvi trijumf u sezoni.

“Tako je dobar osećaj što smo mogli da ispunimo cilj i postignemo moćan kvalifikacioni rezultat. Presrećan sam zbog tima, a naročito zbog Jana. Poznata mi je presija koju oseća vodeći, čak i ako ima solidnu prednost. On se u takvim uslovima pokazao dobro – i vodi, i postiže rezultate. A ako imate brzinu, onda osvajate i poene”, rekao je Šveđanin.

Miler nije planirao da nišani 10. mesto u Q2 i tako stekne pol-poziciju za drugu trku, ali se baš tako dogodilo.

“Imao sam problem s balansom kočenja, ali sam uspeo da uđem u Q2. Završio sam deseti, to nije onako dobro kako sam očekivao, ali je najvažnije bilo da uđem u prvih deset i da su tu sva četiri plava Lynk&Co automobila. Nisam bio dovoljno brz u Q2, ali mi je to dalo pol-poziciju za trku 2, što nije loše za našu šampionsku kampanju”, rekao je as iz Alzasa.

Ekipa za koju voze Erlaher i Miler povećala je prednost u timskoj konkurenciji i Minih motorsportu je odmakla na 62 boda.