Van Gisbergen dolazi na Sendaun, pitanje da li će se i trkati

Mark Horsburgh / Red Bull Content Pool

Aktuelni lider i bivši šampion Superautomobila Šejn van Gisbergen slomio je ključnu kost u udesu na mauntinbajku pre jedanaeset dana.

Tada je podvrgnut hirurškoj intervenciji, a njegov tim Tripl ejt rejsing najavio je da očekuje kako će biti spreman za drugu rundu Superautomobila, koja se održava na trkalištu Sendaun.

Da bi mogao da se nesmetano oporavi i nastavi kampanju u kokpitu “holden komodora”, Van Gisbergen je propustio trku GT Svetskog čelendža Australija na Filip Ajlendu. Na njoj je trebalo da nastupi u “mercedesu AMG GT3 evo”, u tandemu s Džefrijem Ibrahimom .

Međutim, vreme za Sendaun se bliži (20/21. mart), a još nije sigurno da je Šejn u stanju da tamo startuje.

Zasad je izvesno da će on doputovati na stazu zajedno s ekipom, a zatim će sam proceniti da li može da izdrži fizičke napore koje sobom nose tri sprinta trkačkog vikenda Superautomobila.

Portparol tima Tripl ejt potvrdio je da je oporavak novozelandskog trkača “na pravom putu”, ali da će konačnu odluku o takmičarskom nastupu doneti on sam.

Rok za tu odluku ne postoji i pretpostavlja se da će Van Gisbergen makar pokušati da vozi svoj Red bul Ampol “holden” #97 tokom dva polusatna subotnja treninga.

Ukoliko se pre, za vreme ili posle toga pokaže da napori prevazilaze njegove trenutne mogućnosti, u kokpitu će ga verovatno odmeniti bivši as Superautomobila Gart Tander.

Tander je Van Gisbergenov partner za Bathurst 1000, a na Sendaunu će ionako biti prisutan jer ima obaveze kao stručni konsultant u TV prenosima.

Van Gisbergen je idealno otvorio sezonu Superautomobila, osvojio je obe trke runde Maunt Panorama 500 i u šampionatu ima 33 boda više od Čaza Mosterta.

Mark Horsburgh / Red Bull Content Pool

Bude li Šejn morao da preskoči drugu rundu serije, to će predstavljati ozbiljan minus u njegovom bodovnom saldu. Na Sendaunu je u opticaju 315 poena, po 100 za pobedu u svakoj od trka, plus po 5 za najbrži krug u svakoj od njih.

Bonus bodovi za najbrže krugove dodeljuju se od ove sezone, i to samo na osam sprint trkačkih vikenda šampionata. U zbiru, to je 120 bodova više u celoj godini, što je broj koji i te kako može da utiče na konačni poredak.

Za razliku od serija poput Formule 1 ili Formule E, bonus poene ne osvaja vozač iz prvih 10 sa najbržim krugom, već onaj ko takav krug zaista i izveze, bez obzira na njegov plasman na cilju trke.