Van Gisbergen ne pije analgetike: Prelom rebara ne preporučujem nikome, uopšte nije zabavno!

Mark Horsburgh / Red Bull Content Pool

Novozelanđanin Šejn van Gisbergen osvojio je svih pet trka ovogodišnjeg šampionata Australijskih superautomobila.

Ako se posmatra i protekla sezona, pilot Tripl ejt rejsing “holdena” trijumfovao je i na njenoj finalnoj rundi, Bathurstu 1000, pa je u poslednjih šest startova nepobeđen.

Između prvog i drugog takmičarskog vikenda Superautomobila 2021, Van Gisbergen je doživeo udes na mauntinbajku i polomio ključnu kost, što je iziskivalo hiruršku intervenciju.

Od te operacije do runde na Sendaunu prošle su samo dve nedelje. Razmišljalo se da li će 31-godišnjak uopšte biti u stanju da tamo nastupi, ali je vozeći kao rekonvalescent, sa ugrađenom metalnom pločicom, osvojio i sve tri trke Sendaun supersprinta.

Da sve bude još impresivnije, tek posle toga je skenerom utvrđeno da su mu polomljena i tri rebra. Tako se ispostavilo da je na Sendaunu dominirao iako je bio u lošijem stanju nego što se verovalo.

Mark Horsburgh / Red Bull Content Pool

U periodu nakon Sendauna, Van Gisbergen je prestao da uzima analgetike kako bi imao bolji uvid u tok svog oporavka, značajno ubrzanog intenzivnim tretmanima u hiperbaričnoj komori.

Pri tom se uopšte nije previše štedeo i od svih predviđenih obaveza propustio je samo jednu: nije učestvovao na rundi GT Svetskog čelendža Australija na Filip Ajlendu.

S druge strane, tek dve nedelje posle Sendauna (a mesec dana posle povrede), Van Gisbergen je na Maunt Panorami osvojio jednu trku u GT kategoriji i jedno šestočasovno takmičenje u produkcijskom automobilu.

Kasnije je ispričao kako je sve to podneo: “Vožnja kući je bila gadna. Vozio sam od Bathursta do Gold kousta za samo jedan dan i to me je urnisalo.”

“GT auto boli. Ključna kost mi je u redu, to se poboljšalo, ali rebra me i dalje bole.”

“GT automobil ima sedište koje vas potpuno obuhvata i dejstvo g-sila, ivičnjaka i neravnina praktično mi je povređivalo rebra tokom svakog kruga. To me je verovatno malo vratilo unazad, ali je i te kako vredelo.”

Dolazeća, treća runda Superautomobila vozi se u Tasmaniji, na stazi Simons plejns. Uprkos bolovima u rebrima, koji mu i dalje zadaju muke, Van Gisbergen se nije vratio analgeticima, kako njihovo dejstvo ne bi stvorilo lažnu sliku i maskiralo stvarno stanje.

Mark Horsburgh / Red Bull Content Pool

“Prestao sam da uzimam analgetike posle Sendauna i to je bilo dobro, pomoglo mi je da shvatim na čemu sam. Tako znate kada vam postaje sve bolje”, dodao je šampion Superautomobila iz 2016.

“Bilo je prilično bolno, ali sada me svakako ne boli toliko kada se zakašljem ili nasmejem. Ali, kada ustajem iz kreveta i krećem se naokolo, rebra su mi i dalje veoma bolna. Nikada ranije nisam lomio rebra i to ne preporučujem nikom, uopšte nije zabavno.”

Malu olakšicu novozelandskom trkaču predstavlja činjenica da je treći trkački vikend Superautomobila pomeren za nedelju dana zbog pandemijskih uzbuna i ograničenja. Tako će Van Gisbergen na Simons plejns doći u nešto boljem stanju nego da je poštovan originalni kalendar.

Zahvaljujući pobedničkom nizu, on je u vozačkom poretku serije stekao impresivnih 150 bodova prednosti nad prvim pratiocem, timskim kolegom Džejmijem Vinkapom.