Van Gisbergen prekinuo dominaciju Forda, osvojio drugu trku u Taunsvilu

VUE Images / Red Bull Content Pool

Vozač Red bul Holdena Šejn van Gisbergen osvojio je nedeljnu 200-kilometarsku trku runde Taunsvil 400 Australijskog šampionata superautomobila i tako prekinuo dominaciju DJR Penske “fordova”.

Van Gisbergen je na najviši stepenik podijuma izašao drugi put u sezoni, a društvo su mu pravili piloti “mustanga”, drugoplasirani Fabijan Kultard iz DJR tima Penske i trećeplasirani Kameron Voters iz Tikford rejsinga.

Neuobičajeno za Taunsvil, drugi sprint vikenda održan je po vlažnoj uličnoj pisti, što je prvi takav slučaj u 11 godina istorije ove trke.

Kiša nije bila dovoljno jaka da bi se vozilo na pneumaticima s profilom, ali nije prestajala, pa je zakomplikovala vožnju na slikovima.

Već u prvom krugu sudarili su se drugo i trećeplasirani, aktuelni prvak i ubedljivi lider serije Skot Meklohlin i vozač Erebus “holdena” Dejvid Rejnolds. Obojica su posle toga završila u boksu: Meklohlinu je zamenjen zadnji desni točak, a Rejnoldsu je bila potrebna intervencija na upravljačkom mehanizmu.

Početnom fazom trke dominirao je vlasnik pol-pozicije Kam Voters u Tikford “mustangu”, ali je, kako se pista sušila, sve konkurentniji postajao Kultard, koji je smanjio zaostatak na 2 sekunde, a zatim su oba vozača otišla u boks.

Džejmi Vinkap je eliminisao samog sebe kada je pogrešio i bacio “holden” u zid. To je bio povod za prvu intervenciju sigurnosnog automobila.

Uslovi su se pogoršali u 30. krugu, pa se većina takmičara, uključujući i vodeće Votersa i Kultarda, odlučila za prelazak na gume s profilom.

Posle te promene, vodeću trojku činili u Voters, Van Gisbergen i Kultard, ali se tromeč pretvorio dvoboj kada je Voters pogrešio i nakratko sleteo sa staze. Tikfordov pilot se vratio u trku, ali samo da bi je završio treći.

Na devet krugova pre kraja, sigurnosni auto je ponovo intervenisao kako bi sa staze bio uklonjen “nisan” Gerija Džejkobsona.

Tokom poslednjih pitstopova došlo je do požara u boksu Bred Džons rejsinga. Za vreme dok je dolivano gorivo u “komodor” Nika Perkata, zapalili su se i oprema i automobil.

Za restart nije bilo vremena, pa je Van Gisbergen prošao kraj karirane zastave vozeći iza sigurnosnog automobila, pratili su ga Kultard i Voters.

Četvrti je bio Anton de Paskvale u “holden komodoru”, Čez Mostert je dovezao Tikford “mustang” do petog mesta, i to posle starta sa šesnaestog, a poziciju 6 osvojio je Rik Keli u “nisan altimi”.

Njegova koleginica Simona de Silvestro, jedina dama u Superautomobilima, stigla je na cilj deseta. Meklohlin je trku završio jedanaesti, s krugom zaostatka.

Meklohlin je i dalje vodeći u generalnom, ali je prednost nad timskim kolegom Kultardom spala na 292 poena. Na treće mesto dospeo je Van Gisbergen, koji ima 499 bodova manje od lidera serije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × 2 =