Velika Serbiaring analiza: Kako Mihelis, Gerijeri, Miler i Bjerk mogu do WTCR titule 2019. (I deo)

Photo Florent Gooden / DPPI

Ostale su još tri WTCR trke i još četiri pretendenta na titulu.

U Maleziji, na stazi Sepang, svoje vozačke veštine odmeriće trenutno vodeći Mađar Norbert Mihelis, koga slede Argentinac Esteban Gerijeri sa 9 bodova manje, Francuz Ivan Miler sa 11 i Šveđanin Ted Bjerk sa 28 bodova manje u odnosu na vodećeg.

Nerealno je očekivati da će neko od njih pobediti na sve tri trke i zabeležiti obe pol-pozicije i tako osvojiti svih 85 mogućih bodova.

Nerealno je očekivati i da će neko od njih pobediti dva puta. Neko će reći: “Pa to je upravo Miler uradio u Makauu, a pre toga u Kini, ili Bjerk u Holandiji”. Međutim, staze u Makau i Holandiji su preteške za preticanje, a Malezija je suštinska suprotnost njima, široka je i brza.

Realno je da jedan od ove četvorice osvoji neku od trka, jer je to bio slučaj u sedam od devet dosadašnjih trkačkih vikenda. Iskustvo sa poslednjeg vikenda u Makauu kazuje nam da će timske kolege pomagati i propuštati pretendente za titulu, pa se može lako dogoditi da svaku od poslednje tri trke dobije baš jedan od pretendenata.

Drugo, u pitanju je borba za titulu između četvorice vrhunskih vozača, ali i mnogih drugih, koji bi svoje “nepotpuno uspele sezone” rado da završe pobedom. U toj jurnjavi lako dolazi do kontakta i izbacivanja nekog od pomenute četvorice, jer su pravci baš preširoki za ovu TCR kategoriju automobila. Voziće se u zavetrini i paralelno, pa ko se snađe pred ulaz u krivinu. Potrebno je sačuvati automobil i ne rizikovati previse, što smanjuje šansu da neko zabeleži dve pobede u tri trke.

Realno je očekivati da će pobednik imati i pol-poziciju bar na jednim od kvalifikacija. U kvalifikacijama su do sada u prednosti bili Mihelis i Miler sa prosekom 3,67 osvojenih bodova po vikendu, ispred Gerijerija sa 3 i Bjerka sa samo 1,78 boda.

Pred poslednji vikend Mihelis i Miler su sakupili po 4, a Gerijeri i Bjerk po 3 pobede.

A šta kaže uvid u dosadašnjih 9 takmičarskih vikenda?

Po dve runde sa najviše bodova po vikendu imaju Miler (76 i 65 bodova), sledi Bjerk (63, 61), zatim Gerijeri (57 i 56) i na kraju Mihelis (54, 40). Ako se to desi i tokom predstojećeg WTCR vikenda u Maleziji, Mihelis će biti u nevolji i ostaje mu da se nada da Miler i Gerijeri neće ponoviti svoje najbolje rezultate, ili da će bodove podeliti među sobom.

Mihelis je, međutim, vodeći. Redovno je uzimao bodove, prosek 35 po vikendu. Gerijeri ima 34, Miler 33,9 i Bjerk 32, što i objašnjava njihov trenutni redosled u plasmanu. Mihelisova prednost je što trenutno vodi i ako pratioci ne završe neku od trka, on će i dalje da vodi, što je i najveći minus za trojicu pratilaca.

Mihelis nije uzeo bodove sa 5 trka, na po jednoj u 5 takmičarskih vikenda. Miler i Bjerk imaju po 4 trke bez bodova, a najlošiji je po ovom parametru Gerijeri, koji nije uzeo bodove na 7 trka, u Kini čak ni sa jedne od tri!

U drugom nastavku ove analize ponudićemo osnovna statistička predviđanja i pokazati šta je kome od četvorice kandidata potrebno za trijumf u Svetskom kupu turing automobila 2019.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


8 − seven =