Velika Serbiaring analiza: Kako Mihelis, Gerijeri, Miler i Bjerk mogu do WTCR titule 2019. (II deo)

Photo Florent Gooden / DPPI

U prvom delu ove analize razmotrili smo neke od osnovnih statističkih parametara, važećih uoči poslednje i odlučujuće runde Svetskog kupa turing automobila.

To je bila teorija, a sada se bavimo praksom.

Prikazujemo neke od mogućih ishoda malezijskog vikenda i objašnjavamo kako do titule mogu Norbert Mihelis (Hjundai), Esteban Gerijeri (Honda), Ivan Miler i Ted Bjerk (obojica Lynk&Co).

Mihelis će biti WTCR šampion ako:

 – Pobedi na sve tri trke.

 – Sakupi 66 bodova ukupno na poslednje 3 trke, a “ranjiv” je sa 65 bodova.

 – Pobedi dva puta, osvoji jedno prvo mesto na kvalifikacijama i jedan plasman na šesto mesto (65 bodova) i tako bude ispred Gerijerija, koji tada maksimalno može da osvoji 74 boda. Iako bi njih dvojica bili izjednačeni sa po 381 bodom, Mihelis bi zbog više pobeda bio šampion.

 – Pobedi na dve trke, na trećoj bude četvrti i sakupi najmanje 3 boda na dvema kvalifikacijama.

 – Sa jednom pobedom, dva druga mesta i 6 bodova sa kvalifikacija.

 – Sa jednom pobedom i dva druga mesta preživeće jedino ako osvoji 7 bodova na dvema kvalifikacijama. 

 – Ako osvoji pol-poziciju na prvim kvalifikacijama i pobedi na dve trke, potrebno mu je još da u trećoj trci zauzme bar 6. mesto. Alternativno, može da bude plasiran i po jedno niže (sedmo, osmo, itd), ukoliko zauzme peto, četvrto, treće, drugo ili prvo mesto na drugim kvalifikacijama da bi se sigurno spasao od Gerijerija.

 – Ako osvoji drugo mesto na prvim kvalifikacijama i pobedi na dve trke, potrebno mu je još da u trećoj trci bude bar četvrti. Kao i u prethodnom slučaju, on u toj trci može da bude plasiran i za po jedno mesto niže (peti, šesti, itd) ukoliko na drugim kvalifikacijama bude peti, četvrti, treći, drugi ili prvi, da bi se sigurno spasao od Gerijerija.

 – Ako osvoji treće mesto na prvim kvalifikacijama i pobedi na dve trke, potrebno mu je još da u trećoj trci zauzme bar 4. mesto ili bude za po jedno mesto slabiji, ako na drugim kvalifikacijama bude četvrti, treći, drugi ili prvi, da bi se sigurno spasao od Gerijerija.

Gerijeri će biti WTCR šampion ako:

 – pobedi na sve tri trke i osvoji više ili isti broj kvalifikacionih bodova kao Mihelis.

 – osvoji 84 boda, jer u tom slučaju Mihelis može da osvoji maksimalno 74 boda.

 – dobije jednu trku uz dva druga mesta i dva prva mesta na kvalifikacijama – ukupno 75 bodova, a pri tom Mihelis osvoji samo 65 ili manje bodova (dve pobede, jedno četvrto mesto i manje od 3 boda na dvema kvalifikacijama).

Miler će biti WTCR šampion ako:

 – pobedi na sve tri trke i osvoji bar 2 boda više od Mihelisa na kvalifikacijama.

 – dobije jednu trku, uz dva druga mesta i dva prva mesta na dvema kvalifikacijama – ukupno 75 bodova, a pri tom Mihelis osvoji samo 63 ili manje bodova (dve pobede, jedno peto mesto i manje od 4 boda na dvema kvalifikacijama).

 – ako sakupi svih 85 bodova, jer u tom slučaju Mihelis može da osvoji maksimalno 73 boda.

Bjerk će biti WTCR šampion ako:

 – osvoji maksimalan broj 85 bodova, titula mu nije sigurna.

 – pobedi na sve tri trke i osvoji obe pol-pozicije, a da Mihelis ne veže tri druga mesta, već da bude dva puta drugi i jednom treći i da ne osvoji više od jednog boda na dvema kvalifikacijama.

 – Ako Mihelis dobije jednu trku a drugu završi u prvih pet, šanse Bjerka za titulu postaju minimalne.

Ishoda ima i previše da bismo ih sve opisali. Posle prvih kvalifikacija, prve trke i drugih kvalifikacija, njihov broj će se poprilično smanjiti, ali će ostati neizvesnost kome ide titula, na veliku radost WTCR fanova.

Statistički, posmatrajući rezultate sa 27 do sada održanih trka i 18 kvalifikacija, Mihelis će osvojiti 40 bodova (5+25+0+10+0), Gerijeri 49 (4+20+0+25+0), Miler 29 (2+16+0+0+11) i Bjerk 24 boda (0+13+0+11+0) i na kraju će, redom, ukupan zbir bodova biti: 356, 356, 334, 312 odnosno Mihelis će osvojiti WTCR titulu u 2019!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 − thirteen =