Verlajn ili Hunkadelja umesto Vikensa u DTM Mercedesu

Nemac Paskal Verlajn i Španac Danijel Hunkadelja glavni su kandidati da odmene Roberta Vikensa u DTM postavi Mercedesa za 2018. godinu, tvrdi Motorsport.com.

Verlajn je izgubio sedište u Zauber F1 timu, u koji dolazi Ferarijev štićenik Šarl Lekler. Iako ima podršku Mercedesa, Nemac nije u igri ni za kokpit u Vilijamsu, pa se povratak u DTM, čiji je šampion bio 2015, čini kao jedna od boljih trkačkih opcija.

Proizvođač iz Štutgarta najavio je da napušta DTM po isteku 2018. i da se posvećuje Formuli E. To je bio razlog da se jedan od njegovih dosadašnjih vozača, Robert Vikens, opredeli za nastavak karijere u Indikaru, gde će vozii za Šmit Peterson motorsport.

Tako je upražnjeno jedno mesto u Mercedesovom DTM sekstetu, za koje je kandidat i Hunkadelja. On se već trkao u nemačkoj premijum turing seriji, u kojoj je branio boje trokrake zvezde od 2013. do 2016. Španac bi mogao ponovo da se nađe u igri ukoliko Verlajn ipak reši da se zadovolji ulogom trećeg vozača u Formuli 1.

U svojoj poslednjoj DTM sezoni, Mercedes izgleda nije voljan da kokpit ustupi debitantu, što će bivšem F3 vozaču Maksimilijanu Ginteru uskratiti celosezonski angažman u šampionatu.

Istina, nagađa se da bi Ginter mogao da ubeleži DTM nastup na Lauzicringu, jer se taj takmičarski vikend poklapa sa berlinskom rundom Formule E, u kojoj se trkaju dva Mercedesova DTM aduta, Edoardo Mortara i Maro Engel.

Odluka o tome ko će tog vikenda voziti DTM, a ko Formulu E zavisiće od pozicija koje Mortara i Engel budu zauzimali u jednom, odnosno drugom takmičenju.

Što se tiče ostatka DTM postave Mercedesa, svoja mesta će zadržati Lukas Auer, Geri Pafet i Pol di Resta, o kome se takođe govorilo kao o kandidatu za Vilijams F1 angažman.

Šampion Audi će za iduću godinu zadržati sve svoje DTM vozače. Ingolštat je obnovio ekipu početkom 2017, kada je kokpite poverio Reneu Rastu, sadašnjem šampionu, i LMP1 asu Loiku Divalu.

Uz njih će i nadalje nastupati Matijas Ekstrem, Majk Rokenfeler, Džejmi Grin i Niko Miler.

Od sva tri aktivna DTM proizvođača, BMW je već sad izveo najopsežnije promene u vozačkom kadru za dolazeću sezonu. Postavi se priključuju debitanti iz F3, Džoel Erikson i GT3 pilot Filip Eng. Oni dolaze umesto Toma Blomkvista, čija je misija Formula E, i Maksima Martana, koji će se trkati za Aston Martin u takmičenjima sportskih automobila.