Verne i Žene u akciji na Motorlandu, testirani električni “veloster” i “kupra”

Promoter ETCR (i TCR) koncepta, kompanija WSC, organizovala je dvodnevni zvanični test automobila namenjenih takmičenju u prvoj globalnoj multibrend turing seriji, Pure ETCR.

Na stazu Motorland Aragon izašli su “hjundai veloster N ETCR”, koji je vozio Žan-Karl Verne, i “kupra e-rejser”, u čijem je kokpitu bio Đordi Žene.

Osvajač TCR Internacionalne serije 2017, Verne je na španskom autodromu prešao svoje prve krugove za volanom električnog “hjundaija”.

On je nedavno potpisao ugovor s Hjundai motorsportom i postao je njegov ETCR razvojni vozač, uz za tu ulogu već angažovanog Augusta Farfusa.

“Moram reći da je auto stvarno neverovatan, veoma je snažan i zavoleo sam ga od prvih krugova. Totalno je kul i iskustvo je bilo magično”, rekao je osvajač prošlogodišnje WTCR “bronze”.

Podsećamo da je Verne istu rolu test i razvojnog vozača trebalo da igra za Romeo Feraris i njihov projekat “đuliju ETCR”, ali je fabrička ponuda korejskog proizvođača očigledno bila mnogo privlačnija.

Na španski asfalt izašla je i “kupra e-rejser”, koja se premijerno pojavila na jednoj zvaničnoj ETCR test sesiji.

Ona je dosad vožena sa sopstvenom pogonskom jedinicom i baterijo, a na Motorlandu je prvi put zagrizla asfalt opremljena integrisanim, standardnim ETCR kompletom koji za sve automobile ove serije izrađuje Vilijams napredni inženjering i koji je ugrađen u Engleskoj.

Vozački zadaci bili su povereni Ženeu, superiskusnom fabričkom pilotu brenda, koji je po završetku radnog dana kazao: “Završili smo prvi dan testiranja “kupre e-rejser” i to je veoma izazovan auto. Ima mnogo da se radi jer treba testirati mnogo stvari: šasiju, gume, novi motor, novu bateriju. Mnogo je posla, nadajmo se da ovu priliku možemo maksimalno da iskoristimo.”

Komentar je imao i inženjer Ćavi Sera, šef ETCR projekta u Kupra rejsingu: “Uzbuđeni smo što smo prvi put izveli novu “kupru e-rejser” na pravu stazu posle funkcionalne probe izvedene po instalaciji u Britaniji. Ovde, na Motorlandu započeli smo s kalibracijom svih sistema i upoznajemo kako da iz njih izvučemo maksimum.”

“Test je bio izazovan jer smo morali ponovo da se naviknemo na faze punjenja i hlađenja koristeći sertifikovanu ETCR opremu. Rezultat je bio pozitivan i nismo naišli ni na kakve probleme.”