Verne: Kad se uzmu u obzir startne pozicije, rezultati sa Suzuke su dobri

Žan-Karl Verne bio je najuspešniji Audi trkač na japanskoj rundi Svetskog kupa turing automobila.

Pilot Leopard rejsinga nije postigao najbolji pojedinačni rezultat za “audi RS 3 LMS” – ta čast pripala je Nilsu Langefeldu, koji je Komtuju spravu dovezao do drugog mesta u trci 1 – ali je u zbiru osvojio najviše bodova, 24.

Verneov kolega iz Leopard rejsinga, Gordon Šeden, bio je potpuno neprimetan. Prvu trku nije završio zbog velikih problema s podupravljanjem, posle čega su mehaničari prepakovali ceo prednji kraj njegovog automobila. U u drugoj i trećoj škotski šampion se mučio u gužvi na pisti i klasifikovan je kao dvadeseti.

Langefeld posle 20 subotnjih bodova i najboljeg rezultata u WTCR karijeri više nije osvajao poene. Njegov Komtuju kolega Frederik Ferviš imao je obećavajući tempo u trci 1 i držao je poziciju koja bi ga izvela na podijum. Posle šestog kruga, otpadak sa staze uništio mu je točak i to je bio kraj njegovog prvog nastupa. Belgijanac je u nedeljnim trkama upisao osam bodova, koliko je i poneo sa Suzuke.

U Audiju su ocenili da su se njihovi automobili pokazali dobro na vlažnoj stazi – otud solidne startne pozicije za trku 1 – ali ih je mučila pista koja se sušila, a po takvim uslovima vožene su kvalifikacije za trke 2 i 3.

Verne je sve trke završavao u prvih deset. Najbolji rezultat postigao je u prvom sprintu, kada je klasifikovan kao šesti. U nedelju je tome pridodao dva deveta mesta, posle dve angažovane i borbene vožnje, u kojima je uspeo i da sačuva gume, ali i da pretiče. U trci 2 savladao je četvoricu, a u trci 3 trojicu konkurenata.

Ističući kvalifikacije isprececane crvenim zastavama kao faktor koji im je zakomplikovao život, u Leopard rejsingu navode i vrlo zanimljiv problem od uticaja na plasman njihovih automobila na startnoj rešetki. Boks ekipe nalazio se na početku pitlejna, pa je na svakoj sesiji par njihovih “audija” poslednji izlazio na pistu. Kako je Suzuka Istok dugačka svega 2,2 kilometra, to je neretko značilo da bi konkurenti već izvezli pun krug dok bi se Leopardovi automobili pojavili na stazi i automatski bi upadali u gužvu.

“Izuzevši kvalifikacije, bio je to dobar vikend”, ocenio je Verne. “Bili smo malerozni u obema sesijama, crvena zastava nas je presekla baš kada smo se poboljšavali. To je šteta, jer je auto funkcionisao veoma dobro, čak i kada je staza bila masna i vlažna i mogli smo da imamo bolje pozicije na startnoj rešetki.”

“Kad se uzmu u obzir startne pozicije, zadovoljan sam onim što smo postigli na trkama. Tri puta sam u top-10, osvajao sam pozicije, ali teško se pretiče na tako kratkoj stazi kakva je Suzuka Istok, pogotovu ako neki od konkurenata imaju veću krajnju brzinu. Važno je da smo osvojili solidne poene i da smo ponovo bili najbolje plasirani “audi”. Zaista se radujem idućoj rundi, to je Makau, jedna od mojih omiljenih trka u godini. Tamo želim da prođem dobro.”

Na Suzuki je pozitivan utisak ostavio i lokalni Audi tim Hitocujama, koji je nastupio s dvojicom vajldkard trkača i pokazao se kao veoma profesionalna operacija među WTCR rutinerima.

Posle 24 trke Svetskog turing kupa 2019, Verne je deveti u generalnom (170 bodova), Ferviš je jedanaesti (159), Langefeld je na poziciji 21 (59 poena), a Šeden na pretposlednjem, 25. mestu (33).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty + eighteen =