Verne: Ostao sam zaglavljen iza Hafa i to je odlučilo moju trku

Treće mesto u trci 3 najbolji je rezultat “audija” na Makau WTCR vikendu, a zasluga je Žan-Karla Vernea i Leopard rejsinga.

To je pozicija s koje je Francuz i startovao, zahvaljujući trećem vremenu u Q3 rundi drugih kvalifikacija u petak. Nju je nameravao da iskoristi kao odskočnu dasku za izlazak na podijum, možda i za reprizu prošlogodišnje pobede na uličnoj stazi Guja.

Napretka u odnosu na treće mesto ipak nije bilo: Žan-Karl je krenuo dobro, ali je ostao zaglavljen iza Hafovog “golfa” od gašenja semafora do Lisabon krivine i zatim tokom celog prvog kruga.

Status quo je ostao do karirane zastave: Endi Priol je trijumfovao ispred Hafa, a Verne se na cilj dovezao treći, ispred Juana Kristofersona u još jednom SLR “golfu”.

“Trka je bila izuzetno teška, a sve se dogodilo na startu. Ja sam startovao dobro i Priol je startovao dobro. Haf je startovao čudno i ostao sam zaglavljen iza njega. Rekao bih da je u tome bio ključ trke. U Makauu je teško da nekoga prestignete, meni je bilo nemoguće da obiđem Hafa”, ispričao je Verne.

“Nikada u Makauu nisam završio treći, već uvek prvi ili drugi, tako da je ovo nov pehar u mojoj kolekciji. Ponosan sam što sam na podijum izašao sa dvojicom prvaka sveta, imajte u vidu koliko su svetskih šampionata oni osvojili!”

“U trci je vladala velika presija. Teško je da ne grešite, da ostanete koncentrisani na zbivanja pred sobom, ali i da u retrovizorima pratite šta rade ljudi iza. Zato sam veoma srećan, hvala Audi sportu i Leopardu. Podržavaju me 10 godina i zbog toga mi je osmeh na licu. Hajde da vidimo šta možemo da učinimo na sledećoj trci.”

Makau Guja je ove godine prikazao nešto gotovo neverovatno: sva tri WTCR sprinta prošla su bez intervencija sigurnosnog automobila. Kuriozitet po sebi, ova činjenica nije pogodovala Verneovim taktičkim namerama. On je baš priželjkivao neutralizaciju prednosti suparnika i mogućnost da priredi nešto više na eventualnom restartu.

“Nadao sam se sigurnosnom automobilu i restartu, jer, kao što svi znaju, “audi” ima prilično dobru maksimalnu brzinu i to je bila moja šansa”, dodao je Džej-Kej. “Podijum je odličan rezultat, iako mislim da smo imali tempo da se borimo za nešto više.”

“Konkurenti su bili očigledno brži u drugom i trećem sektoru, ali sam ja veoma ponosan na svoje momke. Imali smo nekih problema u trci 2, uprkos njima osvojio sam lepe bodove, ali nisam bio siguran da ćemo biti u stanju da ih sredimo za trku 3. Zato je ovaj izlazak na podijum nešto posebno.”

Pomenuti tehnički hendikep odnosi se na zbivanja u prvom nedeljnom sprintu.  U njemu je Verne startovao osmi, ali je njegov “audi” razvio problem s ubrizgavanjem goriva, koji je isporuku snage činio promenljivom. Ipak, francuski pilot je održao svoju poziciju u grupi i završio je deveti.

“U našem fokusu su bile nedeljne trke, za koje smo se dobro kvalifikovali, a auto je išao vrlo dobro. Vikend je bio dobar, ceo tim je radio odlično, a ja sam zadovoljan i rezultatima i osvojenim bodovima. Oni obećavaju veoma neizvesnu bitku na Sepangu, meni je cilj da sezonu završimo u prvih pet”, poručio je Verne u završnom rezimeu pretposlednje runde Svetskog kupa turing automobila 2019.

Podsećamo da je od petka nadalje Leopard rejsing imao samo jedan automobil u akciji. U Q1 rundi kvalifikacija Gordon Šeden se polupao na krivini Muriš hil. Kontakt s ogradom bio je relativno blag, ali je Škota zatim udario Norbert Mihelis, pa je šasija “audija” #52 bil toliko oštećena da je njegov vikend već tu priveden preranom kraju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × 5 =