Verneu drugi trijumf u Monci, Borković odustao i pao na treće mesto u šampionatu

Vozač “audija” Žan-Karl Verne pobednik je i druge trke italijanskog vikenda TCR Evropa.

On je posle fantastičnog starta sa desete pozicije do kraja prvog kruga izbio na peto mesto, a pre prvog izlaska sigurnosnog vozila već je vodio.

U krugu za zagrevanje problem sa elektronikom mučio je Kominija, koji je već na polovini prvog kruga morao da odustane, a dva “subarua” koja gostuju u seriji ostala su u boksu.

Posle starta, na prvoj šikani, polovina automobila ju je presekla, pa je većina bila pod istragom sudija. Čist prolaz imao je Borković, koji je nadoknadio dve pozicije i u ranoj fazi trke bio trećeplasirani.

Srbin je nekoliko krugova kasnije nagazio na ivičnjak i u žaru borbe udario u Lesena, a taj incident je bio pod istragom. Belgijanac je pao na sedmu poziciju, a Borkoviću je od udarca u drugi automobil pukla guma i to je bio kraj trke za njega.

U istom krugu sudarili su se Meler i Krus, što je Danca lansiralo u ogradu, a Krus je za ovaj udes dobio kaznu prolaska kroz boks. Intervenisalo je sigurnosno vozilo, a na restartu je Askona, koji je do tada bio šestoplasiran, dobiop duel sa Tašijem i popeo se na petu poziciju.

Žestoka borba vodila se između Abreua, Potija i Askone, a agresivni Portugalac je zbog niza izazvanih incidenata dobio kaznu od 40 sekundi. Jedna od žrtava bio je i Lesen, koji je završio u ogradi, pa je sigurnosno vozilo ponovo izvedeno na stazu.

Na drugom restartu Potija su prošli Fajls i Taši i posle dva kruga u trkačkom tempu obojica zu završila na podijumu iza Vernea.

Poti je pored karirane zastave prošao četvrti, a posle kazne Abreua i ispadanja iz zone bodova Askona je rangiran kao peti, ispred Tertinga i Riharda.

Đovanardi je svoju “alfu” dovezao do osme pozicije, a bodove su osvojili još i Bar i Tejlor.

Pred poslednju rundu TCR Evropa, Askona vodi u generalnom plasmanu sa 164 poena. Posle savršenog vikenda u Monci, Verne se popeo u plasmanu na drugo mesto sa 145 poena ispred Borkovića koji je ostao na 144. Kako je Nađ ostao bez ijednog boda na italijanskoj rundi, njega je preskočio Taši koji sada ima 121 poen i matematički je i dalje u igri za naslov.

Sledeća runda TCR Evropa vozi se u Barseloni 20. i 21. oktobra.