Verneu pol-pozicija na Zandvortu, Tompson prvi na startu trke 2

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

Vozač Leopard Lukoil tima Žan-Karl Verne osvojio je prvu ovosezonsku pol-poziciju izvezavši najbrži krug u Q3 segmentu kvalifikacija na Zandvortu.

Verne je štopericu zaustavio na 1:43.994 i time nadmašio Roba Hafa za 4,5 desetinke, a timskog kolegu Gordona Šedena za skoro šest desetinki. Hafu je auto pobegao na krivini Hugenholc, pa realno nije imao šanse da zabeleži najbrži krug.

U Q3 fazu su se plasirali, ali u njoj nisu vozili Esteban Gerijeri i Frederik Ferviš, obojica zbog tehničkih problema.

Kvalifikacije je obeležilo nadmoćno izdanje VAG tehnike. U Q1 rundi eliminisani su svi vozači “hjundaija” i svi su rangirani iza Mulzanovih “alfi”, u poretku Đovanardi – Morbideli. Miler je imao 18. vreme, Bjerk 19, Mihelis 20, a Tarkvini je bio tek 22.

U najbržih 10 prošla su četiri vozača “audija” – Verne, Ferviš, Šeden i Orelijen Panis, obojica VW pulena – Haf i Mehdi Benani, dva pilota “kupre” – Oriola i Filipi, svi piloti Minihovih “sivika” – Erlaher, Gerijeri i Tompson, i, ponovo impresivan, Orelijen Komt u “pežou”.

Gerijeri je u Q2 zabeležio malu pobedu nad Erlaherom i plasirao se u najbržih pet, a Tompson je desetim vremenom obezbedio idealno startno mesto za drugi sprint vikenda, što mu i jeste bio cilj.

Iza trkača iz Jorka tom prilikom će se naći Komt, Oriola, Benani i Erlaher.

Verne je doneo i prvu pol-poziciju Audiju u Svetskom kupu turing automobila. On je inače između nedelje i ponedeljka menjao motor, a to je rezultiralo kaznom za trku 2, u kojoj će startovati sa začelja.

Ipak, Francuz se za to sasvim iskupio pol-pozicijom za trku 3, u kojoj je najavio juriš na pobedu.

Drugi sprint na Zandvortu startuje u 12:15, a treći u 16:35, oba uz direktan prenos na Eurosportu 1.