Vesnić se vraća na brdo, vozi Šampionat Evrope u Ilirskoj Bistrici

Foto: Dragan Karadarević

Nakon tačno deset godina pauze srpski automobilista Milovan Mikica Vesnić vraća se brdsku trku.

Trka Šampionata Evrope na brdskim stazama u Ilirskoj Bistrici u Sloveniji, koja se vozi 3 i 4. septembra 2022. biće nova prilika da se Vesnić okuša u konkurenciji najboljih automobilista starog kontinenta kao jedini predstavnik Srbije na ovom prestižnom takmičenju.

Impresivna lista koja broji čak 214 takmičara samo je dodatni imperativ za srpskog asa koji je poslednji put na pet kilometara duguj stazi nastupao 2012. godine za volanom legendarne “opel vektre supertouring”, a ovog puta će se takmičiti u “audiju RS3 LMS”.

„Šampionat Evrope na brdskim stazama značajno se izmenio od mog zadnjeg nastupa“, kaže Vesnić.

„Sadašnja klasifikacija automobila nova je za nas, ali uspeli smo da koliko-toliko prilagodimo automobil koji je pre svega namenjen nastupima na kružnim stazama. Nisam siguran koliko ćemo biti konkurentni sa “audijem” TCR specifikacije jer su sa nama u grupi i vozila sa pogonom na četiri točka što im daje ogromnu prednost, posebno ako je bude kiše. Imali smo i problem oko nabavke pneumatika, jer jednostavno u celoj Evropi nismo mogli da pronadjemo odgovarajuću smešu za brdske trke. Fabrike ne rade, guma nema, ko je nabavio dovoljne količine na početku sezone sada je miran, a mi nismo ni planirali ovaj nastup”.

“Priprema i setap automobila kao i pneumatici sa kojima nastupamo su trenutni kompromis i prilagođavanje novim uslovima. Biće to svakako jedan dobar test i novi izazov, kako za mene kao vozača, tako i za kompletan moj tim što nam svakako daje novi entuzijazam i želju za uspehom. Naravno, daćemo sve od sebe da obradujemo navijače u Srbiji, a očekujemo i veliki broj ljubitelja automobilizma iz naših krajeva pored staze u Ilirskoj Bistrici.“

Program trke šampionata Evrope u Sloveniji sastoji se od tri trening vožnje u subotu 3. septembra, dok je start prvog automobila na prvoj od dve takmičarske vožnje zakazan u nedelju u 8.30.