Vesniću i u TCR trci 2 eksplodirala guma, pobedio zahvaljujući prekidu

Milovan Vesnić je pobednik drugog sprinta TCR Istočna Evropa na Grobniku, iako mu je u 15. krugu spektakularno eksplodirao prednji levi pneumatik na glavnom pravcu piste!

To je bio drugi gumi defekt koji je užički automobilista doživeo ovog takmičarskog dana. Kao i u prvoj vožnji, njemu je pukao pneumatik na istoj poziciji na automobilu i na istom mestu na stazi, samo 4 kruga kasnije.

Međutim, ovog puta šteta je bila veća. Iza Vesnićeve “kupre” ostale su krhotine polomljenog blatobrana i krila, rasute na startno-ciljnoj ravnini.

Zvaničnici su trku odmah prekinuli, a za konačni poredak uzet je onaj dva kruga pre crvene zastave, kada je Milovan vodio ispred Jahima Galaša u “golfu” i Dušana Kouržila u “hjundaiju”.

Drugi okršaj pilota TCR Istočna Evropa vožen je po vlažnoj pisti, a počeo je regularnim letećim startom na kojem je očajno reagovao Galaš. Vlasnik pol-pozicije se “zaglavio”, Vesnić je istog trenutka poveo, a ostatak pratilaca je uz manje ili više muke obišao ultraspori “golf”.

Vesnić je već u prvom krugu odmakao pratiocima, a Galaš se svojski trudio da povrati izgubljeno. On je povremeno i previše rizikovao i “šetao” je od borbe za drugo do duela za šesto mesto.

Do četvrtog kruga Galaš se ustalio na drugoj poziciji, daleko iza Vesnića, čija je prednost u nešto docnijoj fazi trke iznosila 9,8 sekundi.

Kao i u prvoj trci, odlično se pokazao Kouržil. Ponovo je startovao deveti i opet se probio do top 3 pozicije. Neposredno pre prekida, on je ozbiljno pritiskao i ugrožavao drugoplasiranog Galaša, ali ga je crvena zastava sprečila u nameri da pokuša da ga prestigne.

Za utehu mladom Čehu ostaje činjenica da je postigao najbrži krug trke u vremenu 1:36.348 (prosek 155,735 km/h).

U provizornoj klasifikaciji, Vesnić je prvi, Galaš je kasnio 7,729 sekundi, a Kouržil Mlađi samo dodatnu desetinku.

Karol Vitke i Petr Čižek, piloti “kupri” Fulin trkačke akademije, klasifikovani su kao četvrti i peti. Šesto mesto pripalo je Dubrovčaninu Žarku Knegu, takođe u “kupri”, a sedmi je bio vozač “golfa” Macej Laškjevič.

Radim Adamek je s “audijem” osvojio osmo mesto, deveti je završio Jakub Višomirski u “hondi sivik” FK2 generacije.

Mađarski tinejdžer Roland Amrein potrajao je sedam krugova, a zatim je “đulijetu” dovezao u boks. Po blatu na automobilu i dimu koji je izbijao iz motornog prostora, sasvim je verovatno da je on sleteo s piste i zapušio otvor hladnjaka, te da je zbog toga prinuđen na odustajanje.

Posle hrvatske runde TCR Istočna Evropa Vesnić i dalje vodi u generalnom, sa 21 poenom više od Galaša.

Sledeća runda takmičenja vozi se na Slovakija ringu trećeg vikenda avgusta.