Vestkoust na Ošerslebenu samo sa Morbidelijem i Gračovom

Na spisku učesnika nemačke runde TCR Internacionalne serije na Ošerslebenu nalaze se samo dve “honde sivik” švedskog Vestkoust rejsinga i njih će voziti Đani Morbideli i Mihail Gračov.

Šef ekipe Greger Peterson nam je još na Salcburgringu najavio takav razvoj događaja i objasnio uzroke: “Na Ošerslebenu ćemo prvi put imati samo dva vozača, dva automobila. Naš tim je angažovan i u trkama u Švedskoj, i istog vikenda kad budemo na Ošerslebenu, u Švedskoj ćemo nastupiti sa šest automobila na Anderstorpu – tri formule i tri STCC automobila. Sa “hondama” imamo još dva automobila i odlučili smo da ne možemo da unajmimo još ljudi.”

“To će biti prvi put da u TCR-u nastupamo s dva automobila. Ali, naš je plan da angažujemo trećeg vozača za azijski deo TCR sezone, trudimo se da pronađemo nekog vozača s Dalekog Istoka, koji bi ostao s nama do kraja sezone.”

Vestkoust rejsing počeo je sezonu sa Morbidelijem, Kevinom Glisonom i Akuom Pelinenom. Uoči trka u Imoli, i Amerikanac i Finac ispali su iz igre jer su ostali bez sponzorskog novca. Dok Glison pregovara sa svojim finansijerima i ima šanse da se vrati u “hondu” do kraja sezone, Pelinen je svoju ulogu, nažalost, odigrao.

“Otprilike posle Ošerslebena, znaćemo da li će Glison ponovo biti u automobilu”, objasnio nam je Peterson. “A Pelinenov sponzor ima ogromne poreske probleme u Italiji, pa se vozač povukao. Ne vidim da će se on vratiti. Sve nam se to dogodilo preko noći i ostali smo samo sa jednim vozačem.”

“S druge strane, Mihail Gračov je već duže vreme bio zainteresovan za nas. Raspitivao se pre starta sezone, a mi smo znali da je situacija s Glisonom vrlo nesigurna, pa smo mu rekli da možda ima mogućnosti. Zato je Gračov promenio tim, prešao je kod nas i definitivno ostaje do kraja sezone, kao i Đani.”

Upečatljivo gostovanje Austrijanca Haralda Pročika na Salcburgringu nikad nije imalo šanse da bude išta više od jednokratne avanture, a isto važi i za nastup superstara Alana Menua u Vestkoustovom “siviku” u Imoli.

2016-2016 Salzburgring Qualifying---10 Gianni Morbidelli_78

Švedsku ekipu i njene vozače mnogo su namučili kvarovi servoupravljača na “hondama” – na dva automobila se problem stalno pojavljivao, a na trećem nije nikad. JAS im je u petak pre austrijskog takmičarskog vikenda isporučio potpuno preprojektovane i tek proizvedene sklopove, s kojima, ispostaviće se, nije bilo novih nevolja. Ipak, dragoceni bodovi su ispuštani i prošle i ove sezone, a Morbideli je izgubio najmanje dve trke u kojima je bio viđen kao pobednik.

“Dešavalo nam se deset puta”, dodaje vlasnik tima. “Da nije bilo tih problema, vodili bismo u šampionatu. To nas je koštalo užasno mnogo poena i naši vozači su izgubili poverenje u auto. Đanija je sve mnogo pogodilo, jer je imao puno kvarova na Spa Frankoršampu, a to nije baš prijatno mesto za tehničke probleme. Kada se desi kvar serva, volan se manje-više blokira, i to je naškodilo njegovom moralu. Muke su počela čim je izašao auto nove generacije, u novembru prošle godine. Kvarovi su počeli odmah na Buriramu, i nastavili su se sve vreme. Za nama je vrlo težak period, siguran sam da se JAS jako potrudio, verujem u njih i nadam se da su rešili problem.”

Iako pod imenom Polstar Cijan rejsing, Vestkoust rejsing zapravo sprovodi Volvoovu ovogodišnju oficijelnu operaciju u Skandinavskom turing šampionatu. Primetili smo da je pomalo neobična situacija da fabrički tim takvu ulogu poverio ekipi koja mu je bila najveći STCC rival.

“Razlog je taj što je Volvo duboko posvećen Svetskom turing šampionatu”, kaže naš sagovornik. “Glavni cilj Kristijana Dala (vlasnik Cijan rejsinga) je da pobeđuje u WTCC-u. Da bi to postigao, on je veoma rano shvatio da mora da se totalno koncentriše, jer je to ogroman projekat. Krajem prošle godine, čim je dobio odobrenje Volvoa, odmah nas je pozvao da preuzmemo njegovu švedsku operaciju, jer želi potpuno da se posveti WTCC-u. Sklopili smo dvogodišnji ugovor s Volvoom da to radimo.”

2016-2016 Salzburgring Saturday---08 Mikhail Grachev_45

Premda vlasnik svih “solucija F” prototipova, koji se još ove godine trkaju u Skandinaviji, Peterson je apsolutno ubeđen da je TCR koncept budućnost turing trkanja na nacionalnom nivou, i to u globalnim razmerama.

“To je koncept koji je dostupan i privatnim ekipama. Možda ne mogu svi privatni timovi da se trkaju u Internacionalnoj seriji, ali definitivno ih vidite kako se trkaju u Tajlandu, Kini, Beneluksu, Nemačkoj, Rusiji, i drugde, i siguran sam da je to osnova za budućnost. Automobili su pristupačni i svašta se može izvesti s njima. Mislim da je gospodin Loti došao na vrlo pametnu ideju.”

Vestkoust je prvi izveo “honde” TCR specifikacije na trkačke piste, ali to nije bila inicijativa, niti ideja ekipe. Srećan spoj plod je posredovanja Marčela Lotija, koji je svoje novo takmičenje komponovao povezujući timove, proizvođače i tjunere.

“To je bila ponuda gospodina Lotija i JAS motorsporta. Želeli su nas u šampionatu, došli su s predlogom i ponudili nam da uđemo u TCR u toj kombinaciji. Odatle se stvar razvila u ovo što je danas.”

Ako se problemi sa servoupravljačem stave na stranu, Vestkoust nema razloga da se kaje što je pristao, jer se “sivik” u TCR izdanju od prvog dana pokazao kao nesporno performantan. Peterson potvrđuje: “JAS je napravio vrlo dobar projekat, dosad su izradili 37 automobila. Osim njih, Seat je jedini proizvođač koji je prošao dobro. Ali, potrebno nam je još brendova, i to uspešnih. To je glavno o čemu gospodin Loti mora da se postara. Nije dobro što se dogodio problem s Opelom, to je naškodilo seriji. Potrebno je da se Alfa dovede u red i proizvede niz uspešnih automobila, treba nam Subaru, Kia, o kojoj se mnogo govori, zatim još dva brenda, o kojima se takođe mnogo priča. Naravno, imamo “folksvagen”, ali to je u osnovi “seat”, tehnička platforma je ista, čak mislim da je Seat i napravio “golfove.”

a1535e269af2c1747454b2efaeabf4dc-1193004813

Vlasnik švedskog tima nastavio je da nabraja prednosti TCR koncepta nad drugim trenutno postojećim u turing svetu: “DTM je samo za proizvođače, WTCC je vrlo skup i, rekao bih, takođe samo za proizvođače. BTCC je dobar, ali je to nacionalni šampionat i jako je skup, automobili su daleko skuplji od TCR-a. Ima 20, možda 25 brendova koji mogu da se uklope u TCR koncept, ako žele.”

“Lično sam očekivao da će razvoj (TCR automobila) biti brži nego što je ispao, ali to pokazuje koliki je problem da se napravi konkurentan auto koji će se suprotstaviti automobilu uzetom za uzor, a to je “seat”. On je jako dobro projektovan, iza njega stoji odličan inženjering i velika organizacija. Veoma su uspešni i svi drugi se muče da održe korak. Izuzmite “golfove” – JAS je jedini koji je pokazao sposobnost da to učini i da se takmiči na istom nivou. Po performansama smo vrlo ujednačeni sa “seatom”, na istom smo nivou, ali imamo manje automobila, i slabije razvijenih. I na tome radimo.”