Vibertiju novi trijumf u Imoli, Kolčagu drugo mesto i titula, Fulin treći na cilju

I danas neuhvatljiv u Imoli, vozač “seata” Alberto Viberti je, “štampajući” jedan najbrži krug za drugim, osvojio i drugu trku šeste runde Italijanskog turing šampionata, podigavši broj svojih ovosezonskih pobeda na četiri.

Drugi je na cilju bio lider serije Roberto Kolčago u “hondi sivik”, kome je taj rezultat bio dovoljan da se okiti titulom šampiona Italije 2016. u klasi TCR. Treći je završio Petr Fulin u “seatu TCR”, s kojim će za nedelju dana na istom mestu pokušati da izbori naslov osvajača ETC kupa.

Vibertiju je, kao i u subotu, pošao za rukom trkački “grend slem”: pobeda s pol pozicije, uz najbrži krug i sve krugove u vođstvu. Prvi put u sezoni 22-godišnji Pijemontežanin osvojio je obe trke jedne CIT runde i oba puta je ostavio za sobom Kolčaga a da ovaj nije imao tehnički problem, ili bio kažnjen. Ipak, taj uzlet u formi došao je prekasno: Kolčago je posle Imole neuhvatljiv, a današnja titula mu je četvrto nacionalno odličje u višedecenijskoj karijeri.

Na startu je Viberti bez problema poveo kolonu, Fulin je s drugog mesta pošao grozno i pao na peto, a Kroker je, kao i u trci 1, krenuo sjajno i izbio na drugo mesto, gde se, opet kao juče, nije zadržao dugo.

Kolčago se već na polovini prvog kruga učvrstio u svojstvu prvog Vibertijevog pratioca, a Fulin je delimično nadoknadio izgubljeno i dočepao se treće pozicije.

Partenza gara 2
Usamljen na čelu, Viberti je vozio krugove dve sekunde brže od svojih rivala i brzo im je nestao iz vidnog polja.

Fulinu je preostalo da progoni vodećeg u CIT seriji, a ovaj ga je sve vreme držao na odstojanju od pet ili šest desetinki. Češkom vozaču ostalo je da se nada da može da ponovi jučerašnji izlazak na drugi stepenik podijuma. Međutim, on do karirane zastave nije izgradio priliku za napad, a kada mu je Kolčago u finišu utekao na preko dve sekunde, bilo je jasno da su pozicije na pobedničkom postolju i definitivno raspodeljene.

U završnoj trećini trke najzanimljivije duele vodili su vozači “seata” Pičin i Kapelari za peto, te Vini i Basi za 12. mesto.

Do pobede u klasi TCR stigao je Andrea Bači za volanom “đulijete”, koji je kroz cilj prošao sedmi. Apsolutno jedanaesti, Sandro Pelati je osvojio trku u TCS klasi, u kojoj je pitanje šampiona rešeno još u subotu, kada je krunu osvojio Alberto Basi, danas tek treći u svojoj kategoriji, a ukupno trinaesti.

CIT, Imola, trka 2
1. Alberto Viberti (seat) 15 krugova
2. Roberto Kolčago (honda) +3.055
3. Petr Fulin (seat) +7.311
4. Finlej Kroker (honda) +29:597
5. Samuele Pičin (seat) +46.243
6. Danijele Kapelari (seat) +50.707
7. Andrea Bači (alfa romeo) +1:10.113
8. Andrea Moska (alfa romeo) +1:40.208
9. Luiđi Bamonte (seat) +1:41.017
10. Frančesko Neri (sitroen) +1:44.674

Koliko je iskustvo ovog vikenda koristilo Fulinu za završni ETCC okršaj na autodromu Enco i Dino Ferari, saznaćemo za sedam dana.

Sedma i poslednja runda CIT serije vozi se od 28. do 30. oktobra na Nacionalnom autodromu Monca.

CIT 2016, tabela posle 12/14 trka (TCR)
1. Roberto Kolčago (honda sivik) 221 poena
2. Alberto Viberti (seat leon) 184
3. Romi Dal’Antonija – Samuele Pičin (seat leon) 91

klasa TCS
1. Alberto Basi (seat leon kupra ST) 196
2. Kevin Đakon (alfa romeo mito) 106
3. Silvano Bolconi (alfa romeo mito) 91

klasa TCT
1. Andrea Bači (alfa romeo đulijeta) 75
2. Andrea Moska (alfa romeo đulijeta) 65
3. Alberto Sabatini – Frančesko Neri (sitroen C3 maks) 12