Vilnev 2020. vozi Naskar evroseriju u automobilu sopstvene ekipe

Kanađanin Žak Vilnev će voziti celu sezonu 2020. Naskar evroserije (NASCAR Whelen Euro Series – NWES) za volanom automobila sopstvene ekipe FEED, koju prvi put prijavljuje za ovo takmičenje.

Bivši F1 prvak sveta (1997) i osvajač Indi 500 (1995) upoznao je seriju – zvaničnu filijalu Naskara za Evropu – trkajući se u punoj kampanji 2019. Tokom debitantske godine tri puta je izlazio na treći stepenik podijuma i završio je osmi u generalnom plasmanu vozača.

Za 2020. Žak i njegov prijatelj iz detinjstva Patrik Lemari šire angažman u Evroseriji, u koju dovode i svoj tim FEED rejsing. Ekipa će za sezonu prijaviti najmanje dva automobila, Vilnev i Lemari će ih voziti u PRO kategoriji šampionata.

Lemari za sobom ima dugogodišnju trkačku pauzu, a karijeru je pravio u trkama Formule 3000, Čempkar serije, na 24H Le Mana i u Evropskoj Le Man seriji. Naskar evroseriji privukla ga je poseta finalnoj NWES rundi u Zolderu u oktobru mesecu.

Za volanom njegovog automobila #6 povremeno će se nalaziti 17-godišnji Belgijanac Simon Pilat, čiji će se rezultati bodovati za drugu diviziju prvenstva.

Vilnev i Lemari su prošle godne već osnovali trkačku akademiju, a belgijski tinejdžer je jedan od njenih pitomaca. I inače, NWES angažman prilika je za afirmaciju mladih talenata, istakao je slavni kanadski pilot.

“Ovaj projekat ima za cilj da mladim talentima da priliku da postanu trkački prodesionalci”, rekao je Vilnev.

“Oduvek sam voleo ovakve automobile i trke i, pošto sam prošle godine stekao vredno iskustvo, spremni smo da napravimo korak dalje.”

“Patrik i ja se poznajemo od vremena kad nam je bilo osam godina. On je bio test vozač BAR F1 tima, zajedno smo osnovali trkački akademiju i ovo je prirodan korak napred.”

“Evro Naskar je savršen da se nauče osnove vožnje trkačkog automobila. Odvažan je i agresvian, nema elektronska pomagala, ima obilje snage (400 KS – prim.), a kako dva vozača dele automobil, moći ćemo puno da radimo s našim mladim vozačima.”

“NWES može da im otvori vrlo zanimljiv razvojni put i u idućih nekoliko meseci ispitaćemo mogućnost da se proširimo na tri ili četiri automobila, prijavljivali bismo još vrhunskih vozača, ali i talente u usponu.”

Osim što regrutuje talentovane pilote, Vilnev, naravno ima i lične ambicije u 2020. One nisu ništa manje od učešća u borbi za titulu: “Napredak će biti ključni element. Hoću da prođem bolje nego prošle godine, a to logično uključuje borbu za šampionat i pobede na nekim trkama. Isto važi za sve naše vozače – želećemo da Evro Naskar PRO vozači mogu da se bore za vrh, a da Evro Naskar 2 vozači pokažu da mogu da zakorače u vrhunsku klasu šampionata 2021.”

FEED rejsing planira prve testove u februaru na Manji-Kuru, koji je i baza njihove trkačke akademije.

Sezonu Naskar evroserije otvaraju trke na autodromu Rikardo Tormo u Valensiji 25. i 26. aprila. U nastavku godine, karavan šampionata ide na Brends Heč, Most, Venre (Holandija), Valelungu, Zolder i Hokenhajmring.

Poslednje tri runde (Italija, Belgija, Nemačka) tretiraju se kao plej-of i vredne su dvostrukih bodova.