Vinkap brižljivo planira trkačku penziju: Ne želim da prestanem da vozim i da upadnem u apstinencijalnu krizu!

VUE Images / Red Bull Content Pool

Legendarni australijski automobilista Džejmi Vinkap uveliko preduzima korake za “dan posle” i osmišljava svoj život za period bez stalnog angažmana, ne želeći da ga silazak sa velike trkačke pozornice mentalno uzdrma.

Rekorder po broju titula u Superautomobilima – osvojio ih je sedam – voziće u ovoj seriji za Red bul Holden rejsing najmanje do kraja 2020. godine, a posle toga bi mogao da odstupi u bilo kom trenutku.

Četvorostruki pobednik Bathursta 1000 i osvajač 115 trka, Vinkap ne namerava da se zadržava u šampionatu ukoliko ne bude bio stalni konkurent za pobede. On je tokom proteklih nekoliko godina zagazio i u poslovne vode, angažujući se u otvaranju perionica automobila i kafea.

Takođe, on je vlasnik 15% ekipe Tripl ejt (komercijalno ime Red bul Holden rejsing), za koju je osvojio sve svoje titule, prve dve za volanom “forda”, daljih pet u kokpitu “holdena”.

Vinkap je nedavno izabran i za člana Komisije Superautomobila, savetodavnog tela koje koji čine predstavnici timova i organizatora i koje rukovodiocima šampionata predlaže izmene trkačkih pravila i formata.

Prema rečima 36-godišnjeg trkača, njegova penzija je stvar skore budućnosti i s tom činjenicom na umu on se u aktuelnoj fazi karijere bavi što različitijim stvarima. Vinkap veruje da nedovoljno promišljeno povlačenje može da ostavi posledice na um i zato planira da temeljno trasira svoj budući put pre nego što skine kacigu i kombinezon.

“Ne želim da prekoračim svoj “rok trajanja”, kazao je on. “Poslednje što želim jeste da zauzimam sedište nekom klincu koji bi mogao da uskoči u ovaj automobil i da bude konkurentan.”

“Nisam odredio datum kada ću se povući, ali to će biti vrlo uskoro. Ne želim da idem predaleko. Mnogi sportisti, u potpunosti posvećeni svom poslu, stignu do kraja i to ih deprimira. Ako nemate čemu da se posvetite, nemate neko drugo interesovanje, ako dotle stignete vaš život je završen i morate da ga počnete ponovo.”

“To shvatam posmatrajući sportiste koji su kroz to prošli, pa sam pre nekoliko godina rešio da se postaram da napravim plan, da se u mom životu događa još mnogo šta drugo osim vožnje. Onog dana kada se budem povukao, reći ću: ‘Moje vreme je isteklo, bilo je sjajno, a sad se posvećujem nečem drugom’. Ne želim da dođem u situaciju u kojoj neću znati šta da radim sa sobom.”

“Pre deset godina vožnja je bila ceo moj život, glavna stvar… I toliko sam zadovoljstva doživeo zahvaljujući borbama na stazi. Sad mi zadovoljstvo pruža to što sam deo grupe ljudi koja donosi dobre odluke za tim Tripl ejt (Triple Eight), a kao član Komisije Superautomobila pokušaću da učinim naš sport još većim. Pokušavam da se suočim s novim izazovima – jedna po jedna auto-perionica, jedan po jedan kafe. I te stvari mi takođe donose zadovoljstvo.”

“To nikada neće nadmašiti vožnju i borbe subotom po podne i nedeljom po podne. Ali, imam i druge aspekte, što je sjajno.”

Vinkap ne želi da po prestanku trkačke karijere dospe u “apstinencijalnu krizu” i planira da sledi primer svog starijeg timskog kolege Krejga Laundsa, koji je prestao sa celosezonskim kampanjama, ali se i dalje, u prvoj fazi svoje “penzije”, pojavljuje kao suvozač na enduro rundama Superautomobila.

Vinkap bi takođe voleo da učestvuje u međunarodnim GT trkama jer smatra da bi mu ta vozačka iskustva proširila perspektive i pomogla mu u radu u Komisiji matičnog šampionata.

“Računam da ću prvo biti suvozač. Ne mogu sebi da dopustim apstinencijalnu krizu. Od svoje sedme godine, svakog vikenda sam na stazi, ili učestvujem u nečemu što ima veze s auto-sportom. To ne može tek tako da se prekine.”

“Mom radu u Komisiji bi koristilo da vozim neke GT trke van Australije, da se bavim i drugim tipovima trkanja. Mislim da bi to iskustvo bilo vredno ne samo timu Tripl ejt, već i kategoriji. Voleo bih da vidim šta radi ostatak sveta, voleo bih to iskustvo i mislim da bi ono svima koristilo.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*