Vinkap i Launds osvojili Sendaun 500, Meklohlinu deveto mesto dovoljno za titulu

Skot Meklohlin je obezbedio titulu šampiona Australijskih superautomobila za 2019. godinu stigavši deveti na cilj trke Sendaun 500 zajedno s kopilotom Aleksandrom Premaom.

Na pretposlednjoj rundi sezone trijumfovao je tandem Red bul Holden rejsinga Džejmi Vinkap – Krejg Launds u “komodoru”, Oni su 161 krug prešli za 3 sata, 13 minuta i 10 sekundi, završivši ispred dva Tikfordova “ford mustanga” s posadama Čez Mostert – Džejms Mofat i Li Holdsvort – Tomas Rendl.

Meklohlin i Prema trebalo je samo da stignu na cilj kako bi Novozelanđanin stekao i drugi uzastopni naslov. Međutim, posao im je zakomplikovan kaznom izrečenom u vezi s nečim što se dogodilo pre nepunih mesec dana. Njihov “mustang” je prebačen na poslednje, 25. mesto u startnoj rešetki, i to zbog tek sada ustanovljenog tehničkog prekršaja s Bathursta 1000, voženog polovinom oktobra.

Zvaničnici šampionata pregledali su i kvalifikacioni i trkački motor koji su se u “fordu” #17 vrteli na Maunt Panorami i taj auto dovezli do pol-pozicije i pobede. Ustanovivši da parametri funkcionisanja ventila u spornom kvalifikacionom motoru ne odgovaraju propisanim, organizator je Meklohlinu i Premau naknadno oduzeo pol-poziciju s Bathursta, izbrisao tamošnji novi rekordni krug, poslao ih je na kraj rešetke za Sendaun 500, a DJR tim Penske kaznio je s 30.000 dolara.

Dodatno, ovaj dvojac je na današnjoj trci kažnjen i sa 15 sekundi stajanja u boksu jer je auto prerano spušten s dizalica tokom jednog od pit-stopova. Njihov “ford” nije izgledao sposobno da se umeša u borbe za vrh, ipak, konačno deveto mesto, do kog su Skot i Alek stigli opreznom vožnjom, bilo dovoljno za ispunjenje Meklohlinovog glavnog cilja.

Što se tiče pobednika, Vinkap i Launds trijumfovali su uz asistenciju kasnog malera koji je snašao sestrinski “holden komodor” posade Šejn van Gisbergen – Gart Tander.

Njihov Red bul “holden” #97 je vodio i izgledao je kao siguran pobednik. Na stazi je imao prednost od 8 sekundi, a onda je na njemu pukao amortizer, bolnih deset krugova pre karirane zastave. Dva kruga je automobil proveo u boksu, Vinkapu i Laundsu su širom otvorena vrata ka pobedi, a Van Gisbergen i Tander morali su da se pomire sa tek 17. pozicijom na cilju.

Vinkap je upisao peti, a Launds šesti trijumf na Sendaunu 500, pa prvi sada ima 117, a drugi 110 pobeda u karijeri u Superautomobilima. Oni su i pobednici ovogodišnjeg Enduro kupa (uključuje dugoprugaške runde Bathurst 1000, Goldkoust 600 i Sendaun 500).

Današnju trku je s pol-pozicije poveo Launds i tokom prve smene držao je čelnu poziciju bez većih problema. Tander se u toj fazi uspešno probijao sa 24. startnog mesta i već posle 20 krugova smestio se u prvih deset. Red bul automobili su tokom cele distance delovali kao glavni kandidati za pobedu i bilo je jasno da će, ako brzina bude odlučivala, pobeda pripasti jednom od njihovih “komodora”.

Razlika između posada #97 i #888 varirala je od 20 sekundi do samo jedne sekunde, uz direktnu borbu za vođstvo neposredno pre finalne ture pit-stopova.

Van Gisbergen je imao tu nesreću da se nađe za volanom “holdena” kog je lom amortizera surovo lišio trijumfa na pretposlednjoj rundi sezone i završnoj, trećoj enduro trci u šampionatu.

“Svakako saosećam s posadom #97, danas su bili fantastični, ali su se i nama takve stvari mnogo puta dešavale”, izjavio je Vinkap. “Mnogo hvala Laundsu, bio je neverovatan tokom cele enduro faze sezone.”

O moćnom tempu Red bul “komodora” govori činjenica da su Tikfordovi puleni Mostert i Mofat za pobedničkim automobilom kasnili 20 sekundi. Maler “holdena” #97 popeo je Holdsvorta i Rendla na treći stepenik podijuma.

Poredak prvih pet kompletirali su vozači DJR Penske “mustanga” Fabijan Kultard – Toni D’Alberto (startovali četvrti, ali su morali da se s poslednjeg mesta vraćaju u vrh jer su okrenuti već u 5. krugu) i piloti Vokinšo Andreti junajted “holdena” Skot Paj i Voren Laf.

Najbolji rezultat sa “nisan altimom” postigao je osmoplasirani tandem Hajmgartner – Fulvud, koji je mogao da završi i bolje da nije kažnjen s 15 sekundi zbog prebrze vožnje u pitlejnu.

Posle Sendauna 500, Meklohlin ima 550 bodova više od prvog pratioca Van Gisbergena, a na finalnom vikendu serije moguće je osvojiti još najviše 300 poena.

Australijski šampionat Superautomobila završava se rundom Njukasl 500, zakazanom za 22-24. novembar.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 1 =