Vinkap osvojio prvi Taunsvil sprint, tri četvrtine trke vozio bez komunikacije s timom

Mark Horsburgh/Red Bull Content Pool

Sedmostruki prvak Australijskih superautomobila Džejmi Vinkap s lakoćom je trijumfovao na prvom sprintu na ulicama Taunsvila, iako je 29 od 39 krugova trke vozio bez radio veze s ekipom.

Vozač Red bul “holdena” je temelj trijumfa položio osvojivši pol-poziciju na kvalifikacijama, koje je lider serije i aktuelni prvak Skot Meklohlin završio tek kao šesnaesti.

Novozelanđanin je pogrešio u odlučujućem krugu u Q2 rundi: zablokirao je točkove na kočenju i proširio putanju pa nije prošao u Top 10 superpol.

Drugu startnu poziciju izborio je Dejvid Rejnolds u Erebus “komodoru”, iza njega su se poređali Čaz Mostert u WAU “holdenu” i Kam Voters u Tikford “mustangu”, najbrži na oba pretkvalifikaciona treninga.

Treći startni red popunili su Erebusov pilot Anton De Paskvale i Fabijan Kultard, drugi vozač DJR tima Penske, u jednoj od retkih prilika u kojima se kvalifikovao bolje od kolege Meklohlina.

Vinkap je pol-poziciju pretvorio u vođstvo koje nije ispuštao tokom cele distance. Svoj jedini obavezni pitstop obavio je u 17. krugu, kada je montirao tri nove gume, a na cilj je stigao 6,8 sekundi pre drugoplasiranog Votersa.

Osim što nije imao vezu s boksom, Vinkap nije bio siguran ni da li je video kariranu zastavu.

“Ostali smo bez radija otprilike u desetom krugu, vrištao sam momcima da mi istaknu tablu na zidu boksa”, ispričao je najtrofejniji vozač u istoriji Superautomobila.

“A onda nisam video kariranu zastavu. Kao da je bila pokazana, ali nisam znao da li meni ili ne. Pamtim staru izreku – voziš dok ti ne pokažu kariranu zastavu i zato sam nastavio. Bez radio veze morao sam da improvizujem.”

“Sve u svemu, zadovoljan sam pobedom, auto je bio odličan. Iskoristili smo tri gume, mislim da je većina možda iskoristila samo dve. Ali, bila nam je potrebna pobeda kad smo već mogli da je ugrabimo.”

Voters je prvu fazu svoje trke protegao na 23 kruga i tek tada je menjao gume. Ta se strategija razlikovala od većinske, ali je pilotu Monster enerdži “mustanga” omogućila da u završnici ima bolje pneumatike i brzo sustigne Mosterta, čije su gume bile sedam krugova “starije”.

U kratkom ali intenzivnom duelu nekadašnjih timskih kolega Voters je konačnu prevagu odneo četiri kruga pre kraja. Proslavljajući trinaesti podijum u karijeri, on je rekao: “Poprilično sam se zabavio prodirući kroz kolonu i trkajući se s Čazom. Tu je sve bilo čisto, što je za nas dvojicu neverovatno.”

Trećeplasirani Mostert je dodao: “Stara dobra bitka s Kameronom, ali nismo imali čime da mu se suprotstavimo. Želeo bih da sam mogao da pružim bolju predstavu.”

Danas glavni DJR Penske adut Kultard dospeo je na korak do podijuma. Kako na uličnoj stazi Taunsvil prednja desna guma nije posebno opterećena, i njemu su tokom obaveznog pitstopa, obavljenog u 19. krugu, zamenjena tri točka. Kultard je u nastavku savladao trojicu suparnika, a finalni manevar doveo ga je ispred Rejnoldsa, na kraju petoplasiranog.

Šesto mesto osvojio je Džejms Kortni u Tikford “mustangu”, kome je takođe pomogla duža prva smena u trci.

Meklohlin je u povratničkoj vožnji stigao do sedme pozicije. Branilac titule je najviše napredovao iskoristivši incident u prvom krugu trke. U toj gužvi u sredini kolone lakše je oštećen i zadnji branik njegovog “forda”.

Ovog vikenda na raspolaganju su samo meke Danlop gume, a staza ih mnogo troši, pa će i pozicije na nedeljnim sprintovima verovatno odlučivati stanje pneumatika u finišu.

Pre današnje trke, Meklohlinova prednost u generalnom iznosila je 177 poena, a sada je smanjena na 141.