Vinkap otvorio sezonu Superautomobila pobedom u Adelejdu

Džejmi Vinkap trijumfalno je počeo kampanju u Superautomobilima 2020: osvojio je prvu trku inauguralne runde Adelejd 500 i priredio slavlje nestajućem brendu Holden.

Sedmostruki šampion serije dovezao je Red bul Holden rejsing “komodor” do cilja 5,2 sekunde pre aktuelnog prvaka Skota Meklohlina u “ford mustangu” DJR tima Penske, a skoro 7 sekundi za pobednikom kasnio je njegov timski kolega Šejn van Gisbergen.

Vinkap je u trku krenuo s pol-pozicije i u početnoj fazi odolevao je pritisku Dejvida Rejnoldsa u Erebus “holdenu”, koji se kvalifikovao kao drugi, sa samo 4 hiljaditinke zaostatka.

Po obavljenom pitstopu, Vinkap se u trku nije vratio kao vodeći. To mesto preoteo mu je Meklohlin, čiji se tim opredelio za rani odlazak u boks kako bi ga izvukao iz gužve u zoni sedmog mesta, na kojem se kvalifikovao i dotle nalazio.

Samim tim, Meklohlin je neko vreme pred sobom imao praznu pistu i mogućnost da vozi brže. Međutim, na drugo tankovanje i zamenu guma morao je da ode pre Vinkapa, što je ovaj iskoristio i skrenuo u boks pet krugova potom, pri čemu je potrošio manje vremena na dolivanje goriva.

Tako je uspostavljen poredak prve dvojice, koji se nije menjao do karirane zastave. Ipak, i Meklohlin može da kaže da mu je taktika upalila, jer ga je dovela do podijuma.

U poslednjoj četvrtini trke od 250 kilometara Van Gisbergen je ozbiljno ugrožavao branioca titule, ali nije uspeo da pronađe prostor za prolaz. I pilotu Red bul rejsinga pomogla je taktika: posle prvog pitstopa “preskočio” je “mustang” Vila Dejvisona, a posle drugog, za sobom je ostavio Rejnoldsa.

Ta dvojica, Rejnolds i Dejvison, kompletirali su top 5 poredak, a na cilju su ih sledili Kameron Voters u Tikford “mustangu” i Čez Mostert, od ove godine vozač Vokinšo Andreti junajted “holden komodora”.

Bivši prvak serije Mark Vinterbotom klasifikovan je kao osmi u još jednom “holdenu”, a Rik Keli je prvi nastup za volanom “ford mustanga” završio na devetom mestu. Fabijan Kultard je drugi DJR Penske “ford” dovezao do desete pozicije, i to u povratku s 14. mesta, na koje je pao posle lakšeg kontakta sa supranikom.

“Danas sam imao raketu, auto je bio odličan”, komentarisao je Vinkap posle 119. pobede u karijeri. “Momci iz DJR tima Penske jesu brzi, ali smo mi imali bolju poziciju na stazi i bili smo malo ispred njih. Prošle godine su nas ovde isprašili i lepo je što smo uzvratili.”

“Ako ikome treba da posvetim ovu pobedu, to su sigurno ljudi iz centrale Holdena, svi dileri i prodavci. Ova nedelja im je bila prokleto teška i nadam se da im je pobeda Holdena na prvoj trci godine donela makar malo zadovoljstva.”

Posle današnje trke, Vinkap ima 150 bodova, slede ga Meklohlin sa 138 i Van Gisbergen sa 129.

Trkački vikend Adelejd 500 nastavlja se u nedelju novim kvalifikacijama, top 10 Superpolom i drugom trkom od 250 kilometara.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


13 − 10 =