Vinkap se povlači na kraju 2021. i staje na čelo tima Tripl ejt

Foto: VUE Images / Red Bull Content Pool

Sedmostruki šampion Australijskih superautomobila Džejmi Vinkap ove godine vozi svoju poslednju punu sezonu u disciplini.

On će se na kraju 2021. povući i preuzeti ulogu direktora Tripl ejt rejs inženjeringa (Triple Eight Race Engineering) koju od 2003. obavlja Roland Dejn.

Vinkap međutim još nije odlučio da li će u budućnosti nastupati na enduro rundama šampionata, što je u Australiji inače česta praksa.

Tokom 19-godišnje karijere u Superautomobilima, on je postao najuspešniji vozač u istoriji kategorije. Debitovao je 2003. i do danas je osvojio 122 trke (četiri puta Bathurst 1000) i već pomenutih sedam naslova prvaka.

Mark Horsburgh/Red Bull Content Pool

Do svih pobeda i titula došao je s ekipom Tripl ejt, u koju je stigao 2006. da bi bio mlađi partner slavnog Krejga Laundsa.

Kao i uvek, Vinkap i ove godine važi za jednog od glavnih pretendenata na tron, koji neće imati branioca: dvostruki šampion Skot Meklohlin prešao je u Indikar.

Vinkap je već neko vreme razmišljao o povlačenju i za taj korak se postepeno pripremao. Tako je pre tri godine kupio 15% deonica ekipe, a u međuvremenu je njegov vlasnički udeo porastao do 19%.

“Oduvek sam govorio da posle vozačkog povlačenja želim da ostanem u trkačkom svetu, nameravao sam da to bude s timom Tripl ejt i zato sam postao njegov akcionar. Ponosan sam što mi Dejn veruje da će mi prepustiti rukovođenje onim što je izgradio ovde u Australiji”, kazao je heroj Superautomobila.

“Svakako ću i u ovoj i u narednim godinama maksimalno koristiti svaku priliku da učim od njega i zahvalan sam mu što će i 2022. odvojiti deo svog vremena kako bi se postarao da tim i ja imamo najbolju moguću priliku da uspemo.”

“Zahvaljujem se svima koji su me podržavali tokom vozačke karijere – porodici, prijateljima, navijačima i partnerima. Daću sve od sebe da postignemo najbolje moguće rezultate u 2021.”

VUE Images / Red Bull Content Pool

Rođeni Irac, naturalizovani Australijanac, 64-godišnji Dejn će preuzeti ulogu povremenog savetnika, ostaće deoničar ekipe (11%) i predsednik njenog borda direktora.

On je kazao da je plan o Vinkapu kao njegovom nasledniku rođen čim je trofejni vozač nagovestio da ga karijera u auto-sportu interesuje i posle takmičarske penzije.

“Džejmi je tokom 15 godina dokazao da je integralni deo T8 tima i on na stazi više apsolutno nema šta da dokazuje. Potpuno sam ubeđen sam da će svojoj novoj ulozi prići s istom motivacijom, brižljivošću i takmičarskim duhom koje svaki put donosi na stazu.”

“Kovid-19 me je podsetio da ne postajem mlađi, raduje me što ću imati više vremena da u različitim ulogama uživam u drugim disciplinama auto-sporta i da provodim više vremena sa svojom starijom ćerkom u Britaniji, kada to pandemija bude dopustila.”

Najveći T8 akcionar (40%) je biznismen i trkač amater Toni Kvin, ali on nema svakodnevnih zaduženja u ekipi. Kvin je već 20 godina sponzor Superautomobila, rukovodio je Australijskim GT prvenstvom i vlasnik je dve staze na Novom Zelandu.

“Potpuno sam i nepokolebljivo ubeđen da će Tripl ejt nastaviti da pobeđuje i kada ga Vinkap preuzme, a ja sam na raspolaganju kad god se od mene traži savet. Takođe, ako se ispostavi da Džejmiju ili Šejnu van Gisbergenu nije dobro i da ne mogu da voze, meni je trkački kombinezon uvek pri ruci”, rekao je Kvin.

“Superautomobili treće generacije ne mogu da dođu dovoljno brzo, a T8 je ključan u ostvarenju te budućnosti. Evolucija bi trebalo da koristi svima u ovom sportu i ovo je sjajno vreme da povećam svoj angažman u Superautomobilima.”