Vinterbotom 400. put startuje u Superautomobilima

Mark Vinterbotom, branilac naslova u Australijskom šampionatu Superautomobila, ovog vikenda upisuje 400. start u najvažnijoj nacionalnoj auto-seriji.

Vozač Prodrajv rejsinga Australija stići će do okruglog jubileja na Trkalištu Kvinslend, koje je domaćin Ipsvič supersprinta, osme od 14 rundi prvenstva.

Vinterbotom se takmiči u Superautomobilima (nekad V8 superautomobili) od 2003. godine, kada je startovao samo kao kopilot u endurans trkama. Prva puna V8 sezona bila mu je 2004, a tekuća godina mu je jedanaesta u timu Prodrajv.

Svoju prvu titulu u šampionatu osvojio je 2015, donevši Fordu prvi naslov posle pet sezona dominacije Holdena.

Mark “Frosti” Vinterbotom važi za trkača koga krasi izuzetna konstantnost u rezultatima. To se vidi i po konačnim pozicijama u generalnom plasmanu: od 2006. vozač “ford FG-X falkona” redovno je u prvih pet, a u tom razdoblju je, osim što je osvojio prošlogodišnje zlato, jednom bio vicešampion i u pet navrata je rangiran kao treći. Kao najveći kvalitet svoje ekipe, 35-godišnji pilot ističe sposobnost inženjera da auto tokom vikenda pretvore u konkurentnu spravu.

-EVF1-16-3928

U 399 dosadašnjih startova, Vinterbotom je osvojio 37 trka i 33 pol pozicije, a 139 puta je izlazio na podijum.

Ove sezone, treći je u generalnom posle 15 izvezenih trka, sa 1470 bodova i pobedom na Pert supersprintu kao najboljim pojedinačnim rezultatom. Ispred njega su suparnici iz Red bul rejsinga Australija, vozači “holdena” Džejmi Vinkap (1545 poena) i Šejn van Gisbergen (1492).

“Broj od 400 trka je veliki i to je apsolutno uzbudljivo”, kazao je Vinterbotom, pobednik dve od tri trke na Kvinslendu 2015. “Fantastično je što sam toliko dugo u ovom sportu. Ipsvič je izazovna staza, jedna od onih na kojima nam je prošle godine išlo dobro i to je lepo mesto za postizanje ovakvog jubileja.”

Na ovom autodromu redovno testira rivalski Red bul rejsing, zato pilot Forda dodaje: “Za nas je to neprijateljska teritorija, ali se istovremeno nadamo da možemo da ih pobedimo na njihovom terenu, jer je tako osećaj uvek bolji. Kad se trkate na stazi na kojoj testirate, to ne mora uvek da bude i prednost. Uslovi mogu da se promene i desi se da ne možete da ovladate delovima koje ste isprobali. Zato će trkanje u Ipsviču dobro, mada je tamo uvek naporno.”

Queensland-Raceway-Aerial_

Zbog specifičnog oblika i ravnog terena na kojem se nalazi, Kvinslend trkalište zovu “spajalica”. Iako izgleda kao najmanje tehnički prohtevan od svih autodroma na koje odlaze Superautomobili, on je, kažu, daleko izazovniji nego što izgleda. Pun krug dugačak je 3,12 kilometara, ima četiri desne i dve leve krivine, dva kraća i dva duža pravca. Ova jednostavna konfiguracija ipak otvara četiri mesta za preticanja. Asfalt lako menja temperature, a to opet izaziva stalne promene prianjanja na pisti u različito doba dana.

Prema rasporedu koji je za ovu godinu izmenjen, Ipsvič supersprint sastojaće se od dve trke (ne tri kao dosad): u subotu je na programu ona kraća, od 39 krugova (121,7 kilometara), u nedelju duža od 65 krugova (202,8 km). Za svaku od njih voze se posebne kvalifikacije, koje redovno igraju veoma značajnu ulogu u ishodu takmičarskog vikenda. Prosečna brzina kruga iznosi 162 km/h, a maksimalna se dostiže na prilazu prvoj krivini i iznosi 255 km/h.