Vitman: Ukidanje kompenzacionih težina upropastilo je uzbudljiv DTM šampionat

Posle DTM trka na Red bul ringu, šampion serije Marko Vitman ostao je jedini BMW-ov pretendent na titulu.

Dok je Audi dominirao na austrijskom takmičarskom vikendu, prvom koji je vožen posle ukidanja kontroverznih kompenzacionih težina, Vitman je uspeo da izbori jedno peto i jedno šesto mesto.

U oba slučaja, on je bio najbolje rangirani vozač “BMW-a M4 DTM”, ali je posle Špilberga pao na petu poziciju u generalnom, a u Austriju je došao kao četvrtoplasirani. Njegov bodovni zaostatak za vodećim Matijasom Ekstremom porastao je sa 21 na 38 poena.

Već posle prvog takmičarskog dana u štajerskim Alpima, Vitman je ocenio da je baš zbog odluke o ukidanju kompenzacionih težina došao kraj dotle uzbudljivom šampionatu, jer je takvo rešenje dalo prednost Audiju.

Pre Špilberga, prvih 10 vozača nalazilo se u intervalu od 39 poena, a teorija je u igri za titulu držala čak šesnaestoricu i takva situacija davala je tekućoj DTM sezoni karakter jedne od najtešnjih i najneizvesnijih otkako serija postoji.

Dominacija Audija na Red bul ringu, oličena u dvema pol-pozicijama i dvema trostrukim pobedama, značajno je izmenila tu sliku: sada do titule mogu samo šestorica pilota, među njima četvorica voze za brend iz Ingolštata, a po jedan za Mercedes i BMW.

U subotnjoj trci zaostatak najbolje rangiranog “mercedesa” za pobedničkim “audijem” iznosio je impozantnu 21 sekundu, što je podatak koji zabrinjava suparnike. Nedeljni rezultat u tom smislu nije relevantan, jer je razmake neutralisala intervencija sigurnosnog vozila.

Sve su to razlozi zbog kojih Vitman tvrdi da je ukidanje kompenzacionih težina bilo štetno po konkurente Audija i da će ostatak prvenstva biti interna borba pilota brenda s četiri prstena.

“To je očigledno, vidite šta se dešava. Audi je najviše profitirao iz cele situacije, a mi i Mercedes smo u zaostatku”, kazao je on.

“Imali smo uzbudljiv šampionat, ali to je sad prošlost. Možda će to na kraju biti Audi šampionat”, dodao je branilac titule. “Mislim da smo kompenzacionih težina mogli da se oslobodimo posle sezone.”

“Ja tu odluku generalno podržavam, za dobrobit sporta i navijača. Ali, mislim da vreme njene primene možda nije bilo idealno.”

Mercedesov jedini preostali kandidat za krunu, Lukas Auer, prošao je katastrofalno na svojoj domaćoj DTM rundi. Iz celog vikenda izvukao je mršava četiri boda za osmo mesto u subotnjoj vožnji i strmoglavio se sa druge na šestu poziciju u generalnom.

Premda je njegov bodovni minus porastao sa 9 na 41 poen, 22-godišnji Austrijanac za to nije okrivio ukidanje kompenzacionih težina, jer misli da dejstvo ove promene u pravilima još nije moguće izračunati.

“Ne možete sračunati koliki je nekom problem što svi vozimo na podjednakoj težini. Neke staze odgovaraju vašem automobilu, neke ne”, kazao je Auer.

“Videćemo za Hokenhajm. Razlika nije toliko velika – desetinka ovde, desetinka onde i vratićemo se u igru.”

“U Špilbergu nismo uradili posao kako treba. Nismo imali potrebnu brzinu u kvalifikacijama, a u subotnjoj trci smo išli na to da ulovimo neki poen, što nam je i uspelo. To nije dovoljno i mi to znamo, ali je tako kako je.”

U nedelju je ‘Lugi’ startovao poslednji, a završio je kao žrtva laganog kontakta sa Brunom Spenglerom. Iako je dodir izgledao srazmerno naivno, po “mercedes” je imao katastrofalne posledice, jer ga je poslao nizbrdo i u ogradu, što je oštetilo zadnji desni deo automobila. Odustajanje je u tom slučaju bilo jedino rešenje, a Auer je prokomentarisao da se takve stvari dešavaju kada se u kvalifikacijama prođe loše, pa se krene sa nepovoljnih pozicija.