Vitmanu pobeda na Zandvortu, Ekstremu vođstvo u generalnom plasmanu

I drugu DTM trku na Zandvortu osvojio je BMW, zaslugom aktuelnog šampiona Marka Vitmana.

On je poveo pretekavši Augusta Farfusa na startu, a obaveznu zamenu pneumatika obavio je u 13. krugu. Na čelu se održao uspešno odolevajući upornim napadima Audijevog Majka Rokenfelera tokom završnih 15 minuta trke, ponajviše zahvaljujući boljem izlasku na startno-ciljni pravac. Vitman je glavnog suparnika na cilju nadmašio za samo osam desetinki, prva ovosezonska, a deveta pobeda u DTM karijeri popela ga je na drugo mesto u generalnom i učinila ga jednim od ozbiljnih kandidata i za ovogodišnji naslov.

Rokenfeler je od rane faze trke bio najozbiljniji adut Audija. Na 25 minuta do kraja počeo je ozbiljan napad na vrh. Iako je timski kolega Loik Dival usporio Vitmana i omogućio Rokiju da mu se primakne na ispod sekunde, on u finišu, ni uz sav DRS na raspolaganju, nije uspeo da organizuje manevar koji bi ugrozio vodeći “BMW”.

Dival je kraj karirane zastave prošao treći. Njegova strategija bila je potpuno drugačija od ostalih: na stazi je ostao najduže, pazeći na gume, koje menjao tek u 26. krugu. To mu je omogućilo da se posle boksa vrati u “prazan prostor”, između Vitmana i Rokenfelera s jedne, i kolone koju je predvodio Matijas Ekstrem, s druge strane. Francuz je danas osvojio prve DTM poene i stekao svoj prvi podijum u šampionatu.

Četvrto mesto je Ekstremu bilo dovoljno da se vrati na čelo vozačkog poretka, mada do njega nikada ne bi stigao da mu kolega iz Audija Niko Miler nije čuvao leđa. Šveđanin je tokom cele trke imao loš tempo, žalio se na vibracije, a u finišu i na pad pritiska u gumama. Na cilja je došao skoro 59 sekundi iza pobednika.

Ekija je sledila gusto zbijena kolona koja se protezala sve do jedanaestoplasiranog, a na čelu sa Milerom. On je ponovo odigrao bitnu defanzivnu ulogu za Audi, ali je time opako frustrirao šestoplasiranog Gerija Pafeta, čiji su “mercedes” automobili iz Ingolštata brutalno zatvorili u poslednjem krugu. Britanac je bio jedini vozač trokrake zvezde koji je danas ulovio bodove.

Do sedme pozicije dovezao se Maksim Martan u “BMW”-u, iako je na početku ostao zaglavljen na svom startnom mestu. Osmi je bio jučerašnji pobednik Tim Glok, što je sjajan rezultat kad se uzme u obzir da je po kazni startovao poslednji.

Tek kao deveti završio je vlasnik pol-pozicije Augusto Farfus, kome se nimalo nije isplatila zamena guma u prvom krugu, a ni kontakt s “mercedesom” Lukasa Auera nije pomogao njegovom rezultatu.

Ni Džejmi Grin neće se požaliti da mu je bilo dosadno. Audijev vozač je u prvom krugu nakratko sleteo sa staze, zatim se okrenuo posle kontakta s Vikensom, da bi u završnici imao i kontakt sa Brunom Spenglerom. Posle svih tih incidenata, Grin je rangiran kao deseti.

U nedeljnoj trci očajno je prošao Rene Rast. Morao je da startuje sporije da bi izbegao Martana, držao se na petom mestu do odlaska u boks, a zatim je na hladnim gumama očajnički pokušao da se odbrani od “mercedesa” Mara Engela. U tom manevru došlo je do kontakta u kojem je Rastu polomljeno vešanje, posle čega se vratio u garažu, gde su mu mehaničari saopštili da je njegova današnja vožnja gotova. Nemca je takav ishod skupo koštao: pre trke 2 na Zandvortu bio je vodeći u šampionatu, a sada je treći u generalnom.

Opisani duel upropastio je i Engela. U kontaktu s “audijem”, popustio mu je prednji levi pneumatik, pa je u 16. krugu morao po drugi put u boks i ostao je bez poena u trci u kojoj je imao tempo i izglede da stigne do trećeg stepenika podijuma.

Dodajmo i to da su sudije pre trke imale pune ruke posla. Prema očekivanju, Timo Glok je zbog kvalfikacionog mahnitanja i duela na stazi s Edoardom Mortarom pomeren na poslednje startno mesto. Pol di Resta nije ni vozio kvalifikacije zbog zamene motora, ali mu je dopušteno da učestvuje u trci, u koju je ušao kao petnaesti. Geriju Pafetu izbrisana su sva vremena jer je koristio pogrešne gume, i njemu je dozvoljen start, ali sa 17. mesta. Mortara je kažnjen za blokiranje Gloka. Italijan je priznao svoju grešku i opravdao se time da konkurenta nije blagovremno video. U teoriji, spušten je pet mesta naniže; u praksi je zbog Gloka i Pafeta startovao šesnaesti. To je, paradoksalno, bilo bolje od njegovog kvalifikacionog rezultata, pa mu je u trci razrezano još 5 sekundi stajanja u boksu. Toliko je zaradio i Bruno Spengler zbog preranog starta.

Posle 12 DTM trka u 2017. vodi Ekstrem sa 125 poena. Vitman je sa 118 izbio na drugo mesto, a Rast je danas ostao praznih šaka i ima 114. Rokenfelera je izlazak na podijum popeo na 103 boda i četvrtu poziciju, slede Glok sa 102, Martan sa 100, Auer (99), Grin (98), Pafet (73), Spengler (61), itd.

Među konstruktorima je lider Audi sa 502 boda. BMW-u je Holandija donela skok na 423 poena i čvrsto drugo mesto, dok je Mercedes preživeo očajan vikend i sada ima 359 bodova.

Sledeća, sedma DTM runda vozi se na Nirburgringu od 8. do 10. septembra.