Vitmanu pol-pozicija, Rast startuje drugi, Pafet treći

BMW vozač Marko Vitman bio je najbrži pa poslednjim kvalifikacijama u DTM sezoni 2018.

On je osvojio pol-poziciju za finalnu, dvadesetu trku, krugom u vremenu 1:32.683, postavljenim pred kraj 20-minutne sesije.

Tim rezultatom Vitman je za 54 hiljadita dela sekunde nadmašio dotle provizorno najbržeg, Renea Rasta u “audiju”. Branilac titule zabeležio je svojih 1:32.787 već u prvoj fazi kvalifikacija i do karirane zastave to nije uspeo da poboljša.

Sa trećeg mesta startovaće lider šampionata Gari Pafet u “mercedesu”. Poput Vitmana, i on je svoj najbolji krug izvezao u poslednjem pokušaju, kada je zaustavio štopericu na 1:32.846.

Četvrta i peta pozicija pripale su BMW trkačima Brunu Spengleru (+0.218) i Augustu Farfusu (+0.228). Uz njih dvojicu, bavarski proizvođač ima i sve ostale pilote u prvih 10, Džoela Eriksona na sedmom, Filipa Enga na osmom i Tima Gloka na 10. mestu. S obzirom na broj “BMW-a” na visokim pozicijama, njegovi vozači će odigrati bitne uloge u današnjoj šampionskoj borbi.

Šestoplasirani Edoardo Mortara je drugi i poslednji vozač Mercedesa u gornjem domu tabele, a Niko Miler, rangiran kao deveti, u istoj je ulozi za Audi.

Treći pretendent na titulu, Pol di Resta, dovezao je svoj “mercedes” tek do jedanaestog mesta i pred sobom ima ogroman posao da bi po podne parirao Pafetu i Rastu. Škot se žalio da mu je jučerašnju trku upropastio Frajns, kada mu je agresivnim manevrom pocepao prednji branik i iskrivio upravljački sistem.

Preostala trojica Mercedesovih pulena nisu ovog jutra odigrala značajnije uloge: Lukas Auer i Dani Hunkadelja završili su na mestima 11 i 12, a Paskal Verlajn je bio tek petnaesti.

Rast neće moći da računa na naročitu pomoć kolega po brendu: Džejmi Grin je rangiran kao četrnaesti, a Majk Rokenfeler, Loik Dival i Robin Frajns poređali su se na začelju kolone, na pozicijama 16, 17 i 18.

Vitman je danas osvojio 3 kvalifikaciona boda, Rast 2, a Pafet 1.

I dalje na čelu tabele, Pafet sad ima 240 poena, 7 više od Di Reste, a 14 više od Rasta.

Dvadeseta i poslednja trka sezone počinje u 13:30.