Vokinšo: Možemo da pravimo respiratore pomoću 3D štampača, potrebni su nam samo nacrti

Automobilska i industrija automobilskog sporta ne moraju da imaju samo pasivnu ulogu u epohi koronavirusa i da – ova potonja u prvom redu – reaguju otkazivanjem takmičenja, prepakivanjem kalendara i pripremanjem za neizbežne neprijatne finansijske posledice pandemije.

Rajan Vokinšo, jedan od vlasnika ekipe Vokinšo Andreti junajted (WAU) ponudio je da njegova Vokinšo automobilska grupa pomogne australijskom zdravstvenom sistemu tako što bi izrađivala neophodne bolničke respiratore.

Kao verovatno sve zemlje sveta, i Australija se u odgovoru na pandemiju suočava s potencijalnom nestašicom ovih spasavajućih medicinskih uređaja.

Vokinšo automobilska grupa u opisu svojih delatnosti ima i inženjerske i proizvođačke poslove, u kojima je aktivna već tri decenije posredstvom firme Holden specijalna vozila.

Specijalizovana je za performantne proizvode i pikapove, a otkako je Holden obustavio proizvodnju u Australiji, za lokalno tržište preprojektuje i konvertuje Dženeral motors vozila na konfiguraciju s volanom na desnoj strani.

Vokinšo grupa zapošljava oko 800 ljudi, među kojima 100 inženjera. Ima osam proizvodnih traka u dva postrojenja u predgrađima Melburna i prošle godine kompletirala je preko 6.000 uvezenih vozila i sklopila 2.500 kamp prikolica.

Učešće kompanije u izradi respiratora zasnivalo bi se na upotrebi njenih postrojenja za 3D štampanje, zahvaljujući čemu bi ceo proces tekao značajno brže nego obično. Isti ti 3D štampači koriste se i za izradu delova za trkačke automobile ekipe WAU.

Suvlasnik jednog od najuspešnijih timova u Superautomobilima, Vokinšo je već ponudio pomoć odgovarajućim vladinim agencijama: “Prijavili smo se da pomognemo u izradi medicinske opreme za Australiju, primarno respiratora.”

“Poslali smo poruke različitim kontaktima u Vladi kako bismo istražili ovu mogućnost. Čekamo dalje odgovore. Međutim, vreme za akciju je sada, a ne kroz četiri nedelje!”

“Kako bismo pomogli hitnim službama koje tretiraju pacijente zaražene virusom covid-19, prijavili smo se da pomognemo u saveznoj i vladi države Viktorija u projektovanju, proizvodnji i sklapanju interventne medicinske opreme koju je moguće napraviti pomoću 3D štampača.”

“Potrebni su nam tehnički nacrti respiratora i možemo da pomognemo čim ih budemo imali prave informacije.”

I najveće svetske automobilske kompanije, poput Forda, Dženeral motorsa, Nisana, Ferarija i Fijata stavljaju svoja postrojenja za 3D štampu na raspolaganje u cilju hitne izrade neophodnih medicinskih uređaja i opreme.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nine − two =