Volvo će obustaviti podršku WTCC trkačkom programu

Photo Paulo Maria / DPPI

Volvo će uskoro ukinuti podršku trkačkom programu u kojem se voze motori s unutrašnjim sagorevanjem, a direktna žrtva te odluke biće WTCC kampanja.

Taj zaključak proizlazi iz intervjua koji je direktor Volvoa Hakan Samuelson dao za Otomotiv njuz (Automotive News).

“Mi imamo dogovor, ali je jasno da se dugoročno nećemo trkati s automobilima s benzinskim motorima”, istakao je on.

Pod terminom “dogovor”, Samuelson misli na postojeću saradnju Polstara i Cijan rejsinga, koji danas zajedno sprovode WTCC i kampanju u Švedskom GT prvenstvu (tamo sa siluetnim “S60”, koji je karoserijom kamuflirani prototip “solucija F”). Napuštanje koncepta trkanja s benzinskim motorima značiće i kraj oba programa, od kojih je onaj u Svetskom šampionatu daleko atraktivniji, bitniji i skuplji. U široj perspektivi, to neumitno znači i kraj Svetskog turing šampionata kakav danas poznajemo.

Kompanija Polstar prešla je u stoprocentno vlasništvo Volvoa 2015. godine i predstavlja tjunerski, performantni brend kuće – ono što je AMG za Mercedes ili Nismo za Nisan. Tako je bar bilo do sada, ali se pozicija Polstara menja i redefiniše.

Volvoov strateški cilj jeste da Polstar razvija i izrađuje električne automobile pod sloganom “napredne performanse” (što je aluzija na veći kvalitet od “pukih” konjskih snaga). Osnova će biti Volvo automobili i tehnologija, između brendova će postojati sinergija, ali će proizvod biti luksuzni sportski automobili isključivo na električni pogon.

Prvo takvo vozilo s oznakom Polstar (ne više Volvo) biće predstavljeno u Šangaju već u oktobru ove godine.

Photo Frederic Le Floc’h / DPPI

Samuelson je otkrio da je Volvo još 2015, kada je kupio Polstar, imao nameru da mu poveri izradu vrhunskih elektroautomobila. Stvar je, međutim, držana u tajnosti, kao i pripreme za tu transformaciju.

“Preradićemo brend, i on će iz brenda koji izrađuje automobile na benzinski pogon, uključujući i trkačke, prerasti u brend koji pravi visokoperformantna vozila koja pokreće struja.”

Po svemu sudeći, dani WTCC kampanje u Volvou već su izbrojani, s tim što prebacivanje Polstara na električne automobile neće značiti i automatski ulazak u Formulu E.

“Ne mogu da komentarišem taj aspekt tržišnog pozicioniranja. Definitivno se na duge staze nećemo takmičiti s benzinskim motorima. Ugovor postoji, ali sve što radimo moraće da ojača brend Polstar, a taj brend će se promeniti”, dodao je direktor Volvo automobila.

U raspodeli snaga u okviru kuće, autonomna vozila biće ipak poverena Volvou, jer je tu udarna tema sigurnost, a ona je tradicionalni zaštitni znak kuće.

Polstarova jedina misija i oblast treba da budu elektrifikacija i performanse i njegovi modeli treba da raspolažu vrhunskom tehnologijom.

Kad god se ovo bude desilo – a deluje da se na promene neće dugo čekati – Volvo će zavrnuti finansijsku slavinu i ugasiti WTCC program, bez obzira na njegovu uspešnost. Svetski turing šampionat je sa dva proizvođača – Volvoom i Hondom – ionako “na aparatima”, dok bez Volvoa postaje nemoguća misija i tu će TC1 koncept doživeti svoj definitivni kraj.

Volvo je trenutno drugi u poretku WTCC proizvođača, 8 bodova iza Honde. U šampionatu vozača, njegov pulen Ted Bjerk takođe zauzima drugo mesto i zaostaje 12 bodova za vodećim Tijagom Monteirom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × three =