Volvo Polstar rejsing osvojio timsku STCC titulu

Na petoj rundi Skandinavskog turing šampionata vozači Volvo Polstar rejsinga Ted Bjerk i Fredrik Ekblom osvojili su po jednu trku i svojoj ekipi doneli su treći uzastopni timski naslov u ovoj seriji.

Aktuelni prvak i lider prvenstva Bjerk otvorio je vikend na 2,4 kilometra dugačkom Karlskoga motorstadionu pol pozicijom, novim rekordom kruga i ubedljivom pobedom u trci 1, svojom petom u ovoj sezoni. Kolega iz ekipe Ekblom završio je na drugom mestu, uz zaostatak od 4,2 sekunde za prvoplasiranim.

Druga trka podrazumevala je inverzni startni poredak, pa je Ekblom pošao s devetog, a Bjerk sa 10. mesta.

STCC Karlskoga. Foto: Jerry Karlgren STCC Karlskoga, Foto: Daniel AhlgrenEkblom je uspeo da izbegne startni haos i u finišu je stigao do treće pobede u 2015, dok se Bjerk upetljao u incident i sleteo je s piste u prvom krugu. Kako je tom prilikom pao na 11. poziciju, trostruki STCC šampion krenuo je u prodor i kroz cilj je prošao kao četvrti. Stoga je u neto bilansu on povećao svoju prednost nad Ekblomom za samo 1 poen i sada je odnos snaga između dvojice najljućih rivala 270:260, što borbu za vozačku krunu i dalje čini otvorenom i neizvesnom.

Treći vozač Volvo Polstar rejsinga, princ Karl Filip Bernadot završio je trke na Karlskogi kao deseti i sedmi od ukupno 13 učesnika.

Dva trijumfa na petoj STCC rundi, od kojih je prvi bio dvostruki, znače da je Volvo Polstar rejsing osvojio 8 od ukupno 10 ove sezone voženih trka i matematički je obezbedio timsku titulu 2015. Ekipa je do odličja stigla treću godinu uzastopce, što u 20-godišnjoj istoriji takmičenja dosad nikom nije uspelo.

STCC Karlskoga. Foto: Jerry Karlgren STCC Karlskoga. Foto: Jerry KarlgrenNa idućoj rundi Skandinavskog prvenstva Bjerk i Ekblom nosiće podjednak balast od 50 kilograma. Treći u generalnom sa 212 osvojenih bodova je vozač Vestkoust rejsing BMW-a Fredrik Larson, koji će tom prilikom imati hendikep od 10 kg.

Do kraja šampionata ostala su još dva trkačka vikenda. Šesta i pretposlednja runda sezone vozi se 11. i 12. septembra na stazi Solvala u Stokholmu, a finale na pisti Knutstorp održava se 25. i 26. septembra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*