Vremeplov: Pre 25 godina Klaus Ludvig otvorio put ka prvoj DTM tituli za Mercedes

© 2017 Daimler AG.

Ovog juna navršilo se četvrt veka kako je legendarni trkač Klaus Ludvig otvorio put ka svojoj drugoj, a Mercedesovoj prvoj vozačkoj tituli u DTM seriji, osvojivši obe trke na Nirburgringu Nordšlajfe.

Do tog 18. juna 1992, “kralj Ludvig” je za volanom “AMG-mercedesa 190 E 2.5-16 evo II” beležio plasmane na podijumu, ali ne i pobede. U Ajfelima je stigao do prvog, i to duplog sezonskog slavlja, a put ga je zatim, uz još tri trijumfa, doveo do šampionskog trona.

DTM godina 1992. bila je nesumnjivo Mercedesova. Trokraka zvezda je dominirala prvenstvom: osvojila je 16 od 24 trke, 17 drugih i 13 trećih mesta. Ludvig je postao prvi vozač sa dve DTM titule, AMG-Mercedes dograbio je proizvođački naslov, dok su piloti brenda iz Štutgarta Kurt Tim i Bernd Šnajder stekli sezonsko srebro, odnosno bronzu. Šlag na torti bila je pobeda Elen Lor na prvoj trci na Hokenhajmu – prva i do danas jedina koju je u DTM-u postigla žena.

Seriju Mercedesovih pobeda 1992. započeo je Kurt Tim, koji je početkom aprila na Zolderu osvojio oba sprinta inauguralne runde prvenstva. Na najviši stepenik podijuma dalje su izlazili Roland Aš (Nirburgring), Jerg van Omen i Keke Rozberg (Vunstorf), Bernd Šnajder (Avus), već pomenuta Elen Lor i Roland Aš (Hokenhajm).

Od juna, nizu se priključio i Ludvig, dvema pobedama na Nordšlajfeu, kojima je u avgustu dodao i par trijumfa na aerodromu Dipholc. Kulminaciju sezone za Mercedes predstavljle su dve septembarske Šnajderove pobede na Zingenu (Alemanenring), te po jedno slavlje Šnajdera i Ludviga na pretposlednjoj rundi sezone na Nirburgringu.

© 2017 Daimler AG.

Piloti BMW-a predstavljali su jedinu ozbiljniju konkurenciju pulenima trokrake zvezde: bavarski automobili osvojili su 7 trka, zahvaljujući Džoniju Čekotu, Robertu Ravalji, Joahimu Vinkeloku i Stivu Soperu, dok je branilac naslova iz 1991. Frank Bila doneo samo jedan trijumf Audiju.

Sezona 1992. bila je i kulminacija dotadašnje saradnje brenda iz Štutgarta i AMG-a, kompanije specijalizovane za optimizaciju i pretvaranje Mercedes automobila u trkačke sprave. AMG se u DTM-u takmičio od 1986, najpre kao privatnik, sa automobilima zasnovanim na “bejbi bencu” – “mercedesu W 201”. Direktno partnerstvo s proizvođačem počelo je 1988, a njen današnji rezultat je fabrički DTM tim Mercedesa. Od početka svog DTM angažmana, AMG i Mercedes učestvovali su na više od 400 trka – uračunati su i nastupi u ITC seriji – a danas je performantni odsek Mercedes-AMG u potpunom vlasništvu kuće Dajmler AG.

Transformaciju “mercedesa 190” u šampionski DTM auto u Mercedesu nazivaju svojom lekcijom u teoriji evolucije. Model je svoj sportski život započeo kao “mercedes 190 E 2.3-16”, u verziji od 255 KS. Početno je bio sprava za privatnike u grupi A, da bi ga već 1988. pet timova prijavljivalo za DTM trke, uz fabričku podršku Mercedesa.

Prva evolucija izvedena je za sezonu 1989, kada je varijanta “190 E 2.5-16 evo” dobila motor od 2,5 litra i 330 KS. Radi smanjenja težine, spojler i elementi karoserije poput haube i poklopca prtljažnika izvedeni su od sintetičkih vlakana. Nova, druga evolucija usledila je već 1990, a snaga je porasla na 373 KS i to je čuveni “evo II”, koji se 1992. okitio DTM lovorom.

Radi ispunjenja zahteva diktiranih uslovima homologacije, i prva i druga Evo verzija proizvedene su u po 502 primerka u Mercedesovoj fabrici u Bremenu. Dok je AMG bio zadužen za pretvaranje određenog broja primeraka u takmičarska vozila, ostatak kontingenta bio je pušten u slobodnu prodaju. Danas je visokoperformantna putnička limuzina “190 E 2.5-16 evo II” jedan od najtraženijih Mercedes klasika iz epohe osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka.