Vrh ostaje na vrhu: Dalgren i Ekblom su protagonisti STCC 2017 – TCR Skandinavija

Skandinavski šampionat turing automobila renoviran je iz temelja: u 2017. nova je tehnička osnova (TCR automobili), promenjeni su i takmičarski format i bodovanje, a serija je dobila dodatnu oznaku TCR Skandinavija, tek da se zna o čemu je zapravo reč.

Prvi trkački vikend na Knutstorpu dokazuje da je prelaskom sa siluetnog trkanja na TCR koncept učinjen pravi potez, što u svojim komentarima ističu i vozači, a o tome svedoči i dužina startne rešetke. Na inauguralnoj rundi 2017. bilo ih je 19, dok se prošlogodišnji šampionat mučio da na start izvede 10 automobila, i to ako su svi “solucija F” prototipovi zaodenuti u imitaciju “volvoa”, “saaba”, “seata” ili “dačije” bili ispravni i celi.

Što se tiče brendova, u novoj seriji zastupljeni su: Audi, Folksvagen, Honda, Seat i Kia.

Ako je STCC panorama potpuno nova, glavni junaci su i dalje najpoznatija među imenima skandinavskog trkanja na krugu: Robert Dalgren, sada vozač “seat leona” PWR rejsinga – Seat dilerskog tima, i Fredrik Ekblom, koji nastupa u “folksvagen golfu” Kristoferson motorsporta.

Specifičan STCC kvalifikacioni format već smo objasnili. On ima tri runde, sa sukcesivno sve manjim brojem učesnika (svi-10-5), a najbrži u svakoj od faza osvaja pol-poziciju za po jednu trku vikenda. Inverznog rasporeda nema, nagrađuju se samo performanse.

Kao najbrži u Q1 i Q3 rundi Ekblom je izborio pol-pozicije za prvi (1:08.188) i treći sprint (1:09.034), dok su Q2 segment i idealna pozicija za trku 2 pripali Dalgrenu (1:07.877).

Iako su prvi red u trci 1 okupirali vozači “folksvagena”, Ekblom i Blomsted, Dalgren je iskoristio njihov loš start i sa trećeg mesta izbio je na čelo kolone već do prve krivine. Posle 12 krugova, bivše fabričke pilote Volvoa i kolege iz Polstar Cijan rejsinga na cilju je razdvajalo manje od pola sekunde, a Dalgrenu je pripala čast da trijumfuje u prvom STCC sprintu u novoj epohi.

Treći je kraj karirane zastave prošao Danijel Haglef u “seatu”, a četvrti Blomsted, ali su sudije intervenisale i dodavanjem jedne sekunde preokrenule ovaj raspored, ocenivši Haglefov manevar u borbi za treće mesto isuviše agresivnim.

Svoje izdanje iz prvog sprinta Dalgren je ponovio i u drugom, u kojem je krenuo sa pol-pozicije i vodio tokom svih 16 krugova. Najbliži pratilac ponovo mu je bio Ekblom, sa zakašnjenjem od 1,2 sekunde, a do trećeg mesta dospeo je Tobijas Brink, donevši prvi skandinavski podijum “audiju RS 3 LMS”. Zaostaci i nisu toliko relevantni, budući da je kolonu do karirane zastave doveo sigurnosni automobil.

Drugu vožnju obeležili su startni sudar tri automobila i kasniji spektakularan udes Rubena Kresnera i Andreasa Andersona. “Seat” i “audi” su se zakačili bočno i završili u čeličnoj ogradi, pri čemu je ovaj prvi još i uzleteo. Oba vozača preskočila su finalnu trku vikenda, a čak je i pitanje ko će od njih dvojice uspeti da svoj automobil dovede u red za sledeći takmičarski vikend.

U trećem i najdužem sprintu na Knutstorpu, Ekblom je najzad pretočio pol-poziciju u pobedu, sve vreme odolevajući Dalgrenovim napadima i nadmašivši ga za preko 2 sekunde. Posle 20 krugova, na najniži stepenik podijuma izašao je Haglef, kome taj rezultat nije imao zbog čega da bude osporen.

Za svoj neslavni start u trci 1 Ekblom je optužio “nesavršen startni mehanizam “folksvagena”. Iako je dokazao svoje kvalitete na otvaranju STCC – TCR Skandinavija, on nema celosezonski, već samo parcijalni angažman i ulazi u igru onda kada je slobodan kokpit “golfa” namenjenog Juanu Kristofersonu.

Ekblom se požalio da mu je Volvo tek u februaru saopštio da ne računa na njegove usluge, što mu je ostavilo vrlo sužene mogućnosti za novi angažman. Zadovoljan onim što je prikazao kao zamenski vozač Kristoferson motorsporta, vlasnik tri švedske i jedne skandinavske titule poručio je da je slobodan igrač i da je otvoren za sve sezonske ponude.

S druge strane, Dalgren je svoj TCR debi opisao kao vikend iz snova, rezultat koji bi unapred prihvatio da mu ga je neko ponudio. Nenaviknut na prednji pogon, on je istakao koliko se pažljivije mora postupati s takvom trkačkom tehnikom. Priznao je da se rivalski “folksvagen” pokazao boljim na dužu distancu u trci 3, te najavio da bi “seat” morao nešto da učini i popravi se u tom aspektu.

Zanimljivo je da Dalgren nikada nije osvojio STCC titulu, a sudeći po tome kako je otvorio sezonu, ovogodišnja prilika deluje kao idealna. Logično je: piloti koji bi predstavljali najozbiljniju konkurenciju – Ekblom i Kristoferson – ne voze kompletan šampionat.

Zato bodovno stanje na tabeli (Dalgren 69: Ekblom 63) dobija sasvim drugo značenje kada se uzme u obzir da trenutno drugoplasirani možda nastupi još na jednoj ili dvema ovogodišnjim rundama, dok lider ima pun angažman. Prvi pravi Dalgrenov konkurent je zapravo trećeplasirani Haglef, koji zaostaje već značajnijih 30 poena. Četvrto mesto zauzima Brink sa 35, a peto Blomsted, sa 33.

Druga runda STCC TCR Skandinavija biće održana u petak 19. i subotu 20. maja na autodromu Alastaro na jugoistoku Finske.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two − one =