Vuković za Serbiaring (II deo): Moj “megan” je testirao i Benani, Erlaher je bolovao za njim, a želeo je da ga vozi i Miler

U drugom delu megaintervjua sa švajcarskim tjunerom Milenkom Vukovićem saznaćete ko je još osim Stefana Kominija vozio ili želeo da vozi njegov “megan RS TCR” i kako su dva “renoa” pronašla put do TCR prvenstva Australije

U TCR Evropa za Vuković motorsport nastupa Džon Filipi.

“Filipi je dobar momak, ali je previše maženo dete. Njegov otac kupuje svake godine 7.000 novih automobila, njemu pripada kontingent Herc Evropa i svi Hercovi automobili na svim aerodromima u Evropi su njegovi. Filipiju fali agresivnost u temperamentu.”

Milenko veoma emotivno doživljava sve što se dešava sa njegovim automobilima i priznaje da je pustio suzu kad je na Hungaroringu Filipi ušao u najbržih 12 u prvoj rundi kvalifikacija.

“Ovo što ja radim, to je neverovatno. Ja poznajem sve TCR proizvođače, viđamo se kad idemo na BoP testove, TCR nas svaka dva meseca okuplja, svi proizvođači moraju da budu prisutni, priča se o tehničkim i sportskim pravilima. I, na treningu u Mađarskoj kažem sam sebi: “Šta ti radiš ovde, Milenko”. Kad pogledaš šta stoji iza imena Hjundai, Lynk&Co, VAG, a iza mog imena stoji petočlana porodica i jedanaest zaposlenih, od kojih četvorica rade na ovom projektu i održavaju trkački tim i proizvodnju. U Q1 smo dugo bili osmi, posle deveti. Pored mene na komandnom pultu stoji šef VW motorsporta, gledamo vremena. Vidim, moj auto je osmi, njegov četrnaesti. Ja gledam njega i pitam se da li sanjam. Stoje Vestkoust rejsing, Đani Morbideli, da ne pričam ko je on. Počelo je da mi se vrti u glavi i pustio sam suzu.”

Klijenata za “megan TCR” ima.

“Rezultati vuku prodaju, ali ja do danas nemam rezultata. Međutim, imamo sisteme za beleženje podataka i na njima je ostalo zapisano kako smo napredovali u performansama. Sakupljali su se podaci, ja sam ih slao Reno sportu na evidenciju i poboljšanje. Čim je Erik video da napredujemo, on je to slao svuda i ljudi su počeli da se javljaju, a auto je bez rezultata. Međutim, on je danas stvarno brz.”

Vukovićev “megan” stigao je na južnu poluloptu, zahvaljujući Geri Rodžers motorsportu, koji će se takmičiti u prvoj sezoni TCR Australija.

“Geri Rodžers se od šezdesetih bavi auto-sportom. Njegov GRM je profesionalan trkački tim, zapošljavaju 37 radnika, oni su pravili Volvo superautomobil, znaju šta treba i od čega zavisi uspeh, mnogo su dobri i tehnički verzirani. Ja sam veliki obožavalac V8 Superautomobila. Za mene postoje V8 Superautomobili, BTCC i onaj nekadašnji S2000 WTCC, donekle i TC1. Pre toga – Superturing. To je meni bila inspiracija kad sam počeo ovaj svoj projekat. I, zove me Rodžers i interesuje se za “megan”. Odmah sam sebi rekao da moram da mu objasnim da nema zašto da dolazi kod mene, u firmu od 1500 kvadrata, da mu prištedim taj put iz Australije u Švajcarsku. Rekao sam mu da sam mnogo mala firma, sigurno mnogo manja nego što on može da zamisli i da uz najveće poštovanje ne verujem da možemo da ih uslužimo po njihovom nivou.”

“Međutim, to njima nije smetalo jer su pravili turneju po Evropi i posećivali sve proizvođače, čak i kod Manfreda Štola, da vide “kiju”. Rodžers je došao kod mene sa svojim inženjerom i nije mogao da veruje da mi sve radimo. Kod mene još ne postoji katalog delova i sigurno ga još dugo neće biti. Kod mog automobila homologacija služi za narudžbu delova. Ja nemam para da napravim katalog kakav ovi veliki imaju. Rodžers je prvo kod Ferarisa naručio dva auta, a kad su se vratili u Australiju rekli su mi da su hoće i dva “megana”. Tako je Mario je napravio šesnaesti, a ja sedmi auto. Međutim, oni su te “alfe” dali dalje, GRM neće njih održavati, nego moje “renoe”. Oni su želeli da imaju sve delove, i to u najmanje dvostrukoj količini, poslao sam im 2.300 kilograma materijala. Uskoro počinje TCR Australija, ići ću na prvi vikend, red je, nisam čekao da me zovu. Sam sam rekao – moram. Ti automobili su moja deca i to činim od srca, takav je moj obraz i moj karakter. Meni je blizak svaki broj šasije i zaštitnog kaveza, svaki broj šasije ima moje ime!”

Milenko Vuković postepeno širi saradnju s Renoom na drugim poljima, ne nužno trkačkim.

“Od putničkih modela postoje “megan RS”, “megan RS trofej”, a sad će na Velikoj nagradi Monaka biti predstavljen i “reno megan trofej R”. Ja treba da napravim jedan “megan RS TC3”, tako će se zvati, koji će biti malo performantniji i imaće bolju estetiku. Oni će sve moje delove staviti u zvanični katalog Reno sporta i ja onda mogu direktno da ih isporučujem, ne moram da se brinem za marketing. Hoće tako da mi pomognu. Pre par sedmica sam zahvaljujući Reno sportu otišao u Bedford, na VIP događaj, oni su ugostili svoje VIP partnere i goste i Danijel Rikardo je vozio jedan “megan” koji sam spremio za to. I to su mi jako lepo platili.”

Našeg sagovornika pitali smo koji su sledeći koraci u projektu “megan TCR”.

“Pokušavam da se interno bolje strukturišem. Glupo je reći da se plašim uspeha, ali pomalo jeste tako. Ako imam sportski uspeh mušterije će sigurno doći. Nije problem ako dođu dve, tri ili pet, problem je ako ih dođe deset, petnaest, dvadeset. Onda moj kapacitet to ne može da postigne. Jednog momka mi je dodelio Reno sport, ne moram da ga plaćam a stalno radi za mene. On mi pravi zvanično uputstvo za upotrebu i katalog rezervnih delova, pošto ne mogu sve sam. Napravio sam sporazum s firmom Mater motorsport, koji samo pravi zaštitne kaveze. Mi ih više interno nećemo raditi. Ovaj “megan” se proizvodi u Španiji i karoserije će direktno ići u Mater u Francusku. On će po mojoj licenci i specifikaciji praviti i postavljati sigurnosni kavez, onda će automobili doći kod mene, tu će se farbati i sklapati. Više neću morati da ih kupujem u Češkoj, to je jeftinije, jednostavnije i mi ćemo imati veći kapacitet.”

Nastupi u TCR Evropa treba da budu konačni i pravi test mogućnosti Vukovićevih automobila.

“Ako tu bude OK, to mu je pravi sportski test. Što se tiče tehnike, mi smo zimus prešli 7.200 kilometara. Sve je vozio Filipi i nešto Mehdi Benani. To je isto bila priča prošle godine u novembru. Ali, on želi da bude zvanični fabrički vozač, da ga kao takvog imenuje Reno Francuska ili Reno Južna Afrika. Ni jedni ni drugi nisu hteli. Testirao je dva dana i bio je mnogo zainteresovan. “Megan” je vrlo intenzivno napravljen, ne kažem da je dosta bolji, ali se dosta razlikuje od drugih TCR auta. Jer moja ideologija je definitivno drugačija od drugih već u osnovi. Ja sam odredio da sigurnosna ćelija ne bude samo sigurnosna po odredbama pravilnika. Ogibljenje i šasija su tako intenzivno napravljeni da unutra izgleda kao superturing auto. Karoserija “megana” je mekana, zato sam morao da napravim intenzivan kavez. I to se ovako ispoljava – kad u prvom momentu auto menja pravac on se odupire i mnogo je agresivan. I prednje i zadnje vešanje su zakačeni za kavez, maltene je to kao monokok.”

“Onda – ima mali motor, ali specifičnih performansi, vrti se više nego dvolitarski. Menjač je ista ideologija kao BTCC. Kod mog automobila nema klackalica iza volana. One su dobre za vozače džentlmene i za endurans, ali ne i za agresivne vozače i one koji hoće da koče motorom. “Megan” ima ručicu menjača na sredini, kao BTCC ili V8 superautomobil, kao nekada superturing. Vi u svakom trenutku imate komandu, šaltujete gore ili dole. A u drugom slučaju komandu nosi elektronika i ne možete u nekim prilikama da se pri šaltovanju pomognete dodatno kočeći motorom. Ali, kod mene isto tako možete da prevrtite motor i on može da eksplodira.”

“Jan Erlaher je isto testirao moj auto i bolovao je za njim. Ali, bilo je jasno, njemu mora da se plati da vozi, on živi od toga. I Ivan Miler je bio u Barseloni u novembru, kad je testirao Filipi. Miler je video – Filipi je vozio vreme pol-pozicije u TCR Evropa na toj stazi. Došao je i pitao da li je problem da i on isproba “megan”, jer Jan stalno priča o njemu, a vidi da je i Filipi u njemu brz. Ja sam se složio, ali je Erik Nev kazao da Miler ne proba, jer ima ugovor sa Lynk&Co. Naravno da će on biti brži ako ga vozi, a mi ne želimo probleme s Balansom performansi. Bilo mi je žao, to je politički potez, ali Erik je bio u pravu.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


6 + twelve =