“VW golf” trijumfovao u TCR klasi na 24 sata Nirburgringa, ležaj točka zamenjen za 5 minuta i 11 sekundi

Trka 24 sata Nirburgringa otvorena je za čitav niz klasa, pa i za TCR, a u toj kategoriji je prošlog vikenda trijumfovao “folksvagen golf” kelnskog Matilda rejsinga.

Pobednička nemačko-austrijska TCR posada u sastavu Andreas Gilden – Benjamin Lojhter – Konstantin Klecer – Denis Visthof prešla je 142 kruga, šest više od drugoplasiranog u klasi, “audija RS 3 LMS” ekipe Bonk motorsport.

U TCR klasi startovalo je ukupno pet automobila: treći je završio još jedan Bonkov “audi” (7 krugova iza pobednika), a četvrti je bio drugi Matildin “golf” (14 krugova zaostatka). Jedino odustajanje upisano je “audiju” LMS inženjeringa.

Dodatno, pobednički “golf GTi TCR” #175 zauzeo je poštovanja dostojno 29. mesto u apsolutnom poretku i bio je najbolje rangirani turing auto. Iza njega su ostali brojni performantniji sportski automobili, uključujući i sve u GT4 klasi.

U poslednjem satu trke na Nirburgring Nordšlajfe se sručio pljusak, što je situaciju na pisti učinilo dramatičnom. Poslednju smenu u “golfu” #175 vozio je Lojhter, inače pilot ADAC TCR Nemačka. On se nije zadovoljio time da auto sigurno doveze do cilja, već je u toj fazi osvajao i pozicije.

“Neverovatan uspeh”, ocenio je takmičar iz Duizburga.“Ceo tim je izvanredno radio. Tokom trke smo morali da promenimo ležaj točka i naši mehaničari su to izveli za 5 minuta i 11 sekundi, što je neverovatno. Kad je počela kiša, tek tada sam poleteo. Nadoknadio sam 58 sekundi zaostatka da ulovim poslednji preostali GT4 auto koji je bio ispred nas i prestigao sam ga u poslednjem krugu.”

Lojhter, Gilden i Matilda rejsing bili su više nego dobro pripremljeni za “Zeleni pakao”, pošto su ove sezone na istom mestu već osvojili dve trke VLN serije u TCR klasi.